Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η διαχείριση και διαπραγμάτευση του Brexit απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από τη May

El-Erian: Η διαχείριση και διαπραγμάτευση του Brexit απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από τη May
Για την αποφυγή «αναταράξεων» και αρνητικών αντιδράσεων στις αγορές, ο El-Erian προτείνει στην May να προσπαθήσει να διεξάγει το πιο ευαίσθητο μέρος των διαπραγματεύσεών του Brexit με την Ε.Ε. υπό άκρα μυστικότητα
Η διαχείριση και διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) θα απαιτήσει από τη βρετανική κυβέρνηση της Theresa May ένα επίπεδο ευελιξίας και επιδεξιότητας σημαντικά ανώτερο αυτού που ήταν απαραίτητο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις περί του Brexit, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τί είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί αν σε επερχόμενες ψηφοφορίες ανά την Ευρώπη ενισχυθεί η εθνικιστική ατζέντα, όπως ενδεχομένως στις εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Γερμανία (AfD) και στη Γαλλία (Marine Le Pen - Εθνικό Μέτωπο) το 2017.
Όπως υποστηρίζει ο El-Erian, αν διδαχθούμε από το Brexit, οι οικονομικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη νίκη των εθνικιστών περιλαμβάνουν την αναταραχή των αγορών λόγω αβεβαιότητας, αλλά και ένα αρχικό αρνητικό σοκ στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη.
Αυτά, είναι πιθανόν ότι σταδιακά θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο El-Erian - μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συμβουλίου Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama - αποδίδει την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το αποτέλεσμα-σοκ υπέρ του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 τόσο στην ταχεία αντίδραση της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE) να προβεί σε νομισματική χαλάρωση, όσο και στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν διαταραχθεί οι οικονομικές και χρηματο-οικονομικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφήσει αδιατάρακτο το πλαίσιο των οικονομικών της σχέσεων με την Ε.Ε. προτού συντάξει μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, έχει συμβάλλει στον περιορισμό της αβεβαιότητας, προς το παρόν.
Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το είδος της συμφωνίας που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους η κυβέρνηση της May: Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία και η συμπεριφορά τους θα καθορίζεται από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Για την αποφυγή «αναταράξεων» και αρνητικών αντιδράσεων στις αγορές, ο El-Erian προτείνει στην May να προσπαθήσει να διεξάγει το πιο ευαίσθητο μέρος των διαπραγματεύσεών του Brexit με την Ε.Ε. υπό άκρα μυστικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Όταν έρθει η στιγμή να ανακοινώσει τις αλλαγές λόγω Brexit, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να το πράξει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αξιόπιστου προγράμματος εσωτερικών μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν σε ισχυρή ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και σε βελτιωμένη χρηματο-οικονομική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης