Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tiger Management: Όλα είναι μια φούσκα - Όταν σκάσει θα επικρατήσει το χάος στις μετοχές

tags :
Tiger Management: Όλα είναι μια φούσκα - Όταν σκάσει θα επικρατήσει το χάος στις μετοχές
Όπου κι αν κοιτάξουν οι επενδυτές κρύβονται κίνδυνοι
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεντρικές τράπεζες που «τροφοδοτούν» τις φούσκες εξέφρασε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Julian Robertson, ο θρυλικός διαχειριστής hedge funb πίσω από την Tiger Management.
«Ακόμα στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν αρνητικά επιτόκια, αλλά πιστεύω πως είναι τραγικό ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά» είπε χαρακτηριστικά.
«Ξέρω ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ευημερία, αλλά με αυτόν τον τρόπο έχουν εξασφαλίσει μια μεγάλη φούσκα που θα σκάσει και όλοι θα πληγωθούν από αυτό» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Robertson, τα αρνητικά και κοντά στο μηδέν επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επιτρέψει την αύξηση του δανεισμού με χαμηλό κόστος.
Με τη σειρά τους, αυτά τα χρήματα έχουν διοχετευθεί σε χρηματοοικονομικά assets και τελικά όλοι οι διογκωμένες κατηγορίες assets θα επιστρέψουν πίσω στη Γη.
«Θα ήθελα να πω (στους επενδυτές) ότι κατά τη γνώμη μου, αναμένεται ένα χάος λόγω των αρνητικών και των χαμηλών επιτοκίων» επεσήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Robertson , στην καρδιά του χάους που αναμένεται, βρίσκεται η αγορά των ομολόγων.
Όπως είπε τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και οι πολιτικές αρνητικών επιτοκίων έριξαν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οδήγησαν τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα.
«Δεν νομίζω ότι είναι καλό αυτό και νομίζω ότι αυτό προκάλεσε μια μεγάλη φούσκα στην αγορά ομολόγων επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν που αλλού να τοποθετήσουν τα χρήματα τους» προειδοποίησε ο Robertson.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι δραματικές επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων θα εξαπλωθούν.
Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις χρηματοοικονομικές μετοχές -διότι οι τράπεζες κατέχουν πολλά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις- ενώ το χάος, όταν σκάσει η φούσκα, θα επεκταθεί και στα ακίνητα.
Με άλλα λόγια υπάρχουν κίνδυνοι όπου και αν κοιτάξουν οι επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης