Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά αντιδρά η Κομισιόν στη συγχώνευση LSE - Deutsche Boerse: «Κινδυνεύει ο ανταγωνισμός»

Αρνητικά αντιδρά η Κομισιόν στη συγχώνευση LSE - Deutsche Boerse: «Κινδυνεύει ο ανταγωνισμός»
Η είδηση της επιδιωκόμενης συγχώνευσης LSE και Deutsche Boerse έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και ανησυχία της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Euronext, η οποία ελέγχει τα χρηματιστήρια σε Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Ολλανδία
Τη διαφωνία της με την επιδιωκόμενη συγχώνευση των οργανισμών που ελέγχουν το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse) εξέφρασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει ο ανταγωνισμός σε καίριες δραστηριότητες των χρηματο-οικονομικών αγορών στην Ευρώπη.
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, πρόκειται να διεξάγει έρευνα στους επόμενους τέσσερις μήνες για να διαγνώσει αν η συγχώνευση των δύο τεράστιων χρηματιστηρίων θα περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στη γερμανική αγορά συναλλαγών επί μετοχών και αν θα δημιουργήσει ένα (σχεδόν) μονοπώλιο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (future) με μία μετοχή και στα δικαιώματα προαίρεσης (options) επί ιταλικών μετοχών.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το LSE και το Deutsche Boerse ανέμεναν τη συγκεκριμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών αρχών απέναντι στα σχέδιά τους για συγχώνευση και πλέον φέρονται διατεθειμένα να προσφέρουν παραχωρήσεις για να αμβλύνουν τις εποπτικές αντιδράσεις, κάποιες εκ των οποίων αγγίζουν την καρδιά του σκεπτικού της συγχώνευσής τους.
Η Κομισιόν μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία της για τον μειωμένο ανταγωνισμό που θα προέκυπτε στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, στην οποία η συγχωνευμένη εταιρεία θα συνδύαζε τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» περιθωρίου (margin) στον κόσμο αξίας 150 δισ. ευρώ, αλλά και στα χρηματο-οικονομικά παράγωγα.
Όπως επεσήμανε σε γραπτή της δήλωση η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, «οι χρηματο-οικονομικές αγορές παρέχουν μια απαραίτητη λειτουργία για την ευρωπαϊκή οικονομία - πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συμμετέχοντες στις αγορές θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην υποδομή των χρηματο-οικονομικών αγορών με ανταγωνιστικούς όρους».
Η είδηση της επιδιωκόμενης συγχώνευσης LSE και Deutsche Boerse έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και ανησυχία της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Euronext, η οποία ελέγχει τα χρηματιστήρια στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης