Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μείωση παραγωγής από τον Νοέμβριο 2016 συμφώνησαν τα μέλη του OPEC στο Αλγέρι

tags :
Reuters: Μείωση παραγωγής από τον Νοέμβριο 2016 συμφώνησαν τα μέλη του OPEC στο Αλγέρι
Η είδηση για την ανέλπιστη συμφωνία στους κόλπους του OPEC προκάλεσε την άνοδο κατά 5% των διεθνών προθεσμιακών τιμών του αργού πετρελαίου, τόσο του Brent, όσο και του WTI
Σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο του 2016 - από το τρέχον επίπεδο των 33,24 εκατ. βαρελιών - ήλθαν οι χώρες-μέλη του σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αλγέρι, όπως μετέδωσε το βράδυ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο «δύο καλά πληροφορημένες πηγές».
Ο OPEC πρόκειται να καθορίσει ακριβές επίπεδο παραγωγής για κάθε μία από τις 14 χώρες-μέλη του στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο του καρτέλ που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Reuters, αφού ο στόχος μειωμένης παραγωγής του OPEC επιτευχθεί, μόνον τότε το καρτέλ θα απευθυνθεί και σε τρίτες ενδιαφερόμενες εξαγωγικές πετρελαιο-παραγωγικές χώρες - όπως η Ρωσία - για διεύρυνση της συμφωνίας μείωσης ή και «παγώματος» παραγωγής, προφανώς για λόγους αξιοπιστίας.
Οι χώρες-μέλη του OPEC βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αλγερίας από προχθές Δευτέρα 26/9 με αφορμή διεθνές συνέδριο για την ενέργεια που ολοκληρώνεται σήμερα, όμως στην πραγματικότητα πραγματοποίησαν άτυπη σύνοδο με κεντρικό ζήτημα το - φευγαλέο, μέχρι σήμερα - «πάγωμα» της παραγωγής τους, με στόχο την τεχνητή άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Τον περασμένο Απρίλιο του 2016 ο OPEC είχε ξαναπροσπαθήσει να επιτύχει αντίστοιχη συμφωνία, αποτυγχάνοντας παταγωδώς.
Μέχρι σήμερα, βασική αιτία αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας «παγώματος» είχε υπάρξει η απουσία σύγκλισης, αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμού κυρίως μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αμφοτέρων ισχυρών χωρών-μελών του OPEC.
Η είδηση για την ανέλπιστη συμφωνία στους κόλπους του OPEC προκάλεσε την «εκρηκτική» άνοδο κατά 5% των διεθνών προθεσμιακών τιμών του αργού πετρελαίου, τόσο του Brent, όσο και του WTI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης