Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές

Προ των πυλών η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές
Η πόλη που αποτελούσε ένα από τα εμπορικά κέντρα του Ιράκ, καταλήφθηκε από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2014
Προ των πυλών βρίσκεται η ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, την Μοσούλη του Ιράκ.
Η πόλη που αποτελούσε ένα από τα εμπορικά κέντρα του Ιράκ, καταλήφθηκε από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2014, και έκτοτε μερικές χιλιάδες τζιχαντιστές ζουν σε αυτή, μαζί με όσους κατοίκους έχουν απομείνει.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πολύ έντονη κίνηση γύρω από τη Μοσούλη, καθώς αναμένεται να τεθεί μέχρι και το τέλος του έτους σε ισχύ η πρώτη οργανωμένη επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.
Ήδη οι σκληροτράχηλες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ανακαταλάβει πάνω από τα μισά εδάφη που είχαν οι τζιχαντιστές στη χώρα, ενώ έχουν απομονώσει και τη Μοσούλη.
Η ανακατάληψη της κρίνεται πολύ δύσκολη, ωστόσο όταν αυτό επιτευχθεί, θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους για το ISIS στο Ιράκ.
Οι βασικού συμμετέχοντες στην επιχείρηση θα είναι ο ιρακινό στρατός και οι Κούρδοι της χώρας, όπως έγινε γνωστό χθες από τους ηγέτες των δύο λαών, Haider al-Abadi και Masoud Barzani.
Οι δύο αξιωματούχοι ηγέτες ξεκαθάρισαν πως αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς να «καθαρίσει» το Ιράκ από τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Επίσης, ανέφεραν πως στην ευρύτατη επιχείρηση θα συμμετέχει και ο Διεθνής Συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ σημαντική συμμετοχή έχει και η Μεγάλη Βρετανία.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα η Ουάσιγκτον έστειλε επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν τους 4.000 που ήδη βρίσκονται στη χώρα.
Υπενθυμίζουμε πως το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την άποψη πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στην επικείμενη μάχη της Μοσούλης.
Τελευταία εξέλιξη είναι η σημερινή απογείωση από τη Μεσόγειο γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της Μοσούλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης