Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard and Poor's για Γαλλία: Αμετάβλητη αξιολόγηση «AA/A-1+» - Βελτίωση σε «σταθερή» προοπτική

Standard and Poor's για Γαλλία: Αμετάβλητη αξιολόγηση «AA/A-1+» - Βελτίωση σε «σταθερή» προοπτική
Οι δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας αναμένεται να ισοσκελιστούν το 2017, έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 1,1% του ΑΕΠ το 2010
Την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας σε «AA» και σε «A-1+», αντίστοιχα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 ο διεθνής οίκος Standard & Poor's (S&P), ο οποίος αναβάθμισε σε «σταθερή» (από «αρνητική») την προοπτική επαναξιολόγησης της χώρας.
Σύμφωνα με τον S&P, η αναβάθμιση της προοπτικής της Γαλλίας «αντικατοπτρίζει τη σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ενισχυτικών της ανάπτυξης εν μέσω συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύγκλισης».
Ο διεθνής οίκος παραδέχεται, ότι οι πιθανοί κίνδυνοι επιδείνωσης της οικονομίας της Γαλλίας στους οποίους είχε βασίσει προ διετίας την υποβάθμιση της προοπτικής της Γαλλίας σε «αρνητική», τελικά δεν υλοποιήθηκαν.
Ο S&P προειδοποιεί, ότι η Γαλλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς κινδύνους, όμως πλέον έχει δημιουργήσει επαρκείς «αποσβεστήρες» αυτών.
Οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο διεθνής οίκος καλωσορίζει περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του εργασιακού κώδικα, οι οποίες αναμένεται να δράσουν σταθεροποιητικά στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα (κυρίως μέσω απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων), αλλά και στα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Όπως εκτιμά ο S&P, η υποβόσκουσα ανάπτυξη της Γαλλίας διαμορφώνεται σε επίπεδο άνω του 1%, το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί με βραδύ ρυθμό, παράλληλα με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στα προϊόντα.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το 2016 η γαλλική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 1,3% και το 2017 1,2%, δηλαδή χαμηλότερα από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,5% σε αμφότερα τα έτη.
Στα προσεχή χρόνια, οι συνολικές καθαρές γαλλικές εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν μικρή μείωση, οδηγώντας σε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 1% έως το 2019.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του S&P στην «ενθαρρυντική τάση» του ελλείμματος δαπανών κοινωνικής ασφάλισης λόγω: Δύο γύρων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων (τελευταία το 2014), συμφωνίας το 2015 για τη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων, συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης του νοσοκομειακού τομέα, μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, μικρότερων δημογραφικών προκλήσεων σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά και αυξανόμενης συμμετοχής στην αγορά εργασίας μεγαλύτερων σε ηλικία ασφαλισμένων.
Τελικά, οι δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας αναμένεται να ισοσκελιστούν το 2017, έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 1,1% του ΑΕΠ το 2010.
Ο S&P επισημαίνει, ότι το γαλλικό Δημόσιο ενδέχεται το 2017 να υποχρεωθεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικές πολυεθνικές AREVA και EDF, κάτι που θα αύξανε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης