Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το ναυάγιο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά έδειξε πόσο δύσκολες θα είναι οι συζητήσεις περί Brexit

Bloomberg: Το ναυάγιο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά έδειξε πόσο δύσκολες θα είναι οι συζητήσεις περί Brexit
Δύσκολα θα υλοποιηθεί και η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ (TTIP) μετά τις τελευταίες εξελίξεις
Η ικανότητα της ΕΕ να συνάπτει φιλόδοξες διεθνείς συμφωνίες τέθηκε υπό αμφισβήτηση λίγους μήνες πριν την επίσημη έναρξη των συνομιλιών για το Brexit, γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην πρόσφατη αποτυχία της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά.
Η Καναδή υπουργός Εμπορίου Chrystia Freeland διέκοψε τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή 21/10, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανή αυτή τη στιγμή να ολοκληρώσει την CETA (Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Κατανόησης), που θα ήταν η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με ένα μέλος των G7
"Αν υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα για μία απλή συμφωνία με τον Καναδά, απλά φανταστείτε τι έχει να γίνει με μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο" είπε από την πλευρά του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Joseph Muscat μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
"Aν η Ευρώπη δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία συμφωνία με μία από τις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου, που μας προσέφερε όλες τις εγγυήσεις σε θέματα που υπήρχε σκεπτικισμός, ειλικρινά δεν ξέρω με ποια χώρα θα μπορούσαμε να συνάψουμε μία συμφωνία" συμπλήρωσε ο Muscat.
Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι η CETA, που είναι αντικείμενο διεργασιών για πέντε χρόνια, θα δώσει ώθηση στην οικονομική της παραγωγή κατά 12 δισ. ευρώ τον χρόνο και επεκτείνει το εμπόριο ΕΕ - Καναδά κατά 1/4.
Η αποτυχία της συμφωνίας θα κάνει πιο περίπλοκες παρόμοιες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, τη στιγμή που ένα κύμα λαϊκίστικων κομμάτων σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται στο διεθνές εμπόριο.
Επιπρόσθετα, οι υποστηρικτές του Brexit μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την αποτυχία συμφωνίας για να επιχειρηματολογήσουν για την ανικανότητα της ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
"Μιλώντας ειλικρινά, το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από τη CETA" ανέφερε από την πλευρά του ο Donald Tusk.
"Φοβάμαι ότι σημαίνει πως η CETA θα είναι η τελευταία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου" εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι Βαλλόνοι από το Βέλγιο που αντιπροσωπεύουν μία περιοχή, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της ΕΕ μπλόκαραν τη συμφωνία, στεκόμενοι στην ανάγκη περισσότερου χρόνου για διαπραγματεύσεις.
Η στάση τους έδεσε τα χέρια της βέλγικης κυβέρνησης που είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά χρειάζεται την έγκριση από όλες τις περιφερειακές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Ιούλιο του 2016 ότι εθνικά, αλλά και τοπικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, μετά από προειδοποιήσεις που έκαναν μερικές χώρες για ακύρωση ουσιαστικά των βουλευτών και των νόμων τους.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να διατηρήσουν τη στήριξη για την ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου, καθώς επιδιώκουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για μία άλλη συμφωνία, την TTIP (Διατλαντική Συνεργασία για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις).
"Αν η Ευρώπη αποτύχει με τη CETA, θα είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα επιτύχουμε την TTIP" δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Taavi Roivas.
Ο Jean Claude Juncker εξέφραζε τη συγκρατημένη του αισιοδοξία την Παρασκευή 21/10, πριν αποχωρήσουν οι Καναδοί, αλλά αργότερα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναλύουμε υπερβολικά την κατάσταση.
"Θα πρέπει να παλέψω πολύ για να κατανοήσω τη δική μου ψυχολογία, έτσι ώστε να μπορώ να παρέμβω στην ψυχολογία άλλων ανθρώπων" ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι "οι Βαλλόνοι εξέφρασαν τη δική τους άποψη και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε άμεσα και με πολλή συμπάθεια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης