Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χριστιανική πόλη από τους τζιχαντιστές ανακατέλαβε ο ιρακινός στρατός

Reuters: Χριστιανική πόλη από τους τζιχαντιστές ανακατέλαβε ο ιρακινός στρατός
Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν καταλάβει και περίπου 50 χωριά από τη Δευτέρα 17/10 που άρχισε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης
Οι ιρακινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή το Σάββατο 22/10 σε μία χριστιανική περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο του ΙSIS από το 2014 στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους να καθαρίσουν τις εισόδους στη Μοσούλη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η προέλαση σημειώθηκε ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ash Carter επισκεπτόταν τη Βαγδάτη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Ηaider al - Abadi εν όψει της εκστρατείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/10 με την υποστήριξη του αμερικάνικου συνασπισμού.
Σύμφωνα με μία στρατιωτική δήλωση, οι μονάδες του Ιράκ μπήκαν στην Qaraqosh, μία χριστιανική πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.
Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για την κατάληψη του γειτονικού, επίσης χριστιανικού, χωριού Κaramless, από το οποίο έχει φύγει ο τοπικός πληθυσμός από το 2014, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού είχαν καταλάβει και τo Bartella, άλλο ένα χριστιανικό χωριό βόρεια της Qaraqosh.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ υπάρχουν λιγότεροι από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Qaraqosh.
Η επίθεση στη Μοσούλη αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μάχη μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.
Ο στρατός προσπαθεί να προχωρήσει από τα νότια και τα ανατολικά, την ίδια στιγμή που οι Κούρδοι Πεσμεργκά κρατούν τα μέτωπα στα βόρεια και τα ανατολικά.
Οι αμερικάνικες δυνάμεις σε αεροδρόμιο νότια της Μοσούλης φορούν μάσκες, καθώς οι άνεμοι έφεραν καπνούς από εργοστάσιο θείου που έκαψαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Αντιασφυξιογόνες μάσκες φορούν και Ιρακινοί στρατιώτες, καθώς ένα σύννεφο άσπρου καπνού έχει καλύψει την περιοχή στα βόρεια που βρίσκεται το εργοστάσιο, το οποίο αναμιγνύεται με μαύρους καπνούς από τις πετρελαιοπηγές που έκαψαν οι τζιχαντιστές για να καλύψουν τις κινήσεις τους.
Περίπου 50 χωριά έχουν ανακαταλάβει οι ιρακινές δυνάμεις από τους μαχητές του ISIS από τη Δευτέρα 17/10, που άρχισε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκονται 5.000 με 6.000 τζιχαντιστές.
"Είναι η αρχή της επιχείρησης και νιώθουμε καλά σχετικά με το πώς τα πράγματα ξεκίνησαν, ειδικότερα με την περίπλοκη φύση αυτής της εκστρατείας" ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος στο περιθώριο της επίσκεψης του Carter στη Βαγδάτη.
Ο Carter είχε εκφράσει την Παρασκευή 21/10 κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη στήριξή του σε μία πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση, λέγοντας ότι μία συμφωνία στα βασικά ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βαγδάτη θα έβαζε τέλος σε μία πηγή εντάσεων.
Περίπου 5.000 Αμερικάνοι βρίσκονται στο Ιράκ και πάνω από 100 συμμετέχουν με τις ιρακινές δυνάμεις και τους Κούρδους Πεσμεργκά στην εκστρατεία της Μοσούλης, συμβουλεύοντας τους διοικητές και ελπίζοντας ότι οι αεροπορικές δυνάμεις θα χτυπήσουν τους σωστούς στόχους.
Ο επικεφαλής του ναυτικού Jason Finan σκοτώθηκε την Πέμπτη 20/10 από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο, ενώ συνόδευε ιρακινές δυνάμεις και ήταν η πρώτη απώλεια των ΗΠΑ στην εκστρατεία της Μοσούλης.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν την Παρασκευή 21/10 στο Κιρκούκ, αλλά οι αρχές της πόλης ανέκτησαν τον έλεγχο το Σάββατο 22/10, χωρίς να καταστραφούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών του ISIS στο Κιρκούκ.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τέσσερις Ιρανοί τεχνικοί που έκαναν εργασίες συντήρησης στον ενεργειακό σταθμό, βόρεια της πόλης.
Στον απολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν ή, ανατινάχθηκαν από μόνοι τους.
Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν πάρει τον έλεγχο στο Κιρκούκ από το 2014, όταν ο ιρακινός στρατός αποχώρησε από την περιοχή εξαιτίας της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ηγέτες των Κούρδων υποστηρίζουν ότι δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από αυτή την πόλη των διάφορων εθνικοτήτων, καθώς εκτός από αυτούς τη διεκδικούν και οι Τουρκμένοι με τους Άραβες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης