Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εκκενώνεται η Ζούγκλα του Καλαί - Άγνωστος ο προορισμός των 8.000 μεταναστών

Γαλλία: Εκκενώνεται η Ζούγκλα του Καλαί - Άγνωστος ο προορισμός των 8.000 μεταναστών
Η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα
Την εκκένωση της περίφημης ζούγκλας του Καλαί έχουν προγραμματίσει για αύριο οι γαλλικές αρχές οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τους 6.000 με 8.000 ανθρώπους που παραμένουν στον καταυλισμό σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα.
Η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα αν και οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους μετανάστες.
Ο Γάλλος δάσκαλος Michel Abecashis δήλωσε χθες ότι ανησυχεί πως πολλοί δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής, ούτε πόσοι άνθρωποι θα μεταφερθούν εκεί.
Από την πλευρά του ο ιερέας Johanes Mertens επεσήμανε ότι παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί με τους πολλούς ανήλικους που επιθυμούν να πάνε στη Βρετανία, αν οι αρχές της χώρας εκεί τους αρνηθούν την είσοδο.
Η «ζούγκλα» του Καλαί, που δημιουργήθηκε το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί βασικό σημείο τριβής στο πλαίσιο της συζήτησης για τους πρόσφυγες, τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.

Το Καλαί της μεταναστευτικής κρίσης του 1990
Το Καλαί η πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που βρίσκεται πιο κοντά στις αγγλικές ακτές ήταν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης και στη δεκαετία του 1990 με τον καταυλισμό Σανγκάτ, στον οποίο ζούσαν κυρίως οικογένειες από το Κόσοβο και ο οποίος έκλεισε το 2002.
Το καλοκαίρι του 2013 τουλάχιστον 500 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί, μιας πόλης 75.000 κατοίκων, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία και να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονταν ήδη εκεί ή απλώς να βρουν μια δουλειά.
Στα τέλη του 2014 ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 2.000.
Στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες μόνοι τους με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες.
Μπροστά σε αυτή την εισροή, που προκάλεσε δυσφορία στους κατοίκους της πόλης, οι αρχές άνοιξαν τον Ιανουάριο του 2015 ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας των προσφύγων, το οποίο πρόσφερε δωρεάν γεύματα.
Πρόκειται για το πρώην υπαίθριο κέντρο Zill Feeri, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Καλαί.
Επειδή πολλές φορές οι πρόσφυγες δυσκολεύονταν να βρουν το κέντρο αυτό, άρχισαν να εγκαθίστανται στα περίχωρα, σε αυτό που ονόμασαν "νέα ζούγκλα", την οποία οι αρχές της πόλης ανέχθηκαν.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα "Σανγκάτ χωρίς στέγη", μακριά από τα πάντα, στη μέση ενός κομματιού γης που το χτυπούν οι άνεμοι.
Μάλιστα όταν δύο "μικρο-ζούγκλες" που είχαν δημιουργηθεί στο κέντρο του Καλαί εκκενώθηκαν, οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στον καταυλισμό αυτό στο ύπαιθρο.
Εκεί δημιουργήθηκε μια αυτοσχέδια πόλη, όπου αναγέρθηκε μια εκκλησία, ένα τέμενος, εστιατόρια και μπακάλικα.
Στις αρχές Ιουνίου ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, στις οποίες πήραν μέρος 200 με 300 άνθρωποι. Στον καταυλισμό η κατάσταση αρχίζει να είναι τεταμένη, προοίμιο ενός "καυτού" καλοκαιριού.
Οι θάνατοι προσφύγων αυξάνονται στον δρόμο, αλλά και στο τούνελ κάτω από τη Μάγχη, όπου κάποιοι πρόσφυγες προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα τρένα.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενίσχυση της ασφάλειας οι πρόσφυγες δεν μπορούν πλέον να περάσουν παράνομα στη Βρετανία και ο πληθυσμός τους διπλασιάζεται: στα μέσα Οκτωβρίου φτάνει τις 6.000.
Στα τέλη του μήνα η δήμαρχος του Καλαί Natasha Bushar ζήτησε μάταια την επέμβαση του στρατού.
Η δικαιοσύνη από την πλευρά της, στην οποία απευθύνθηκαν οργανώσεις αρωγής, κάλεσε το γαλλικό κράτος να πραγματοποιήσει έργα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στη "ζούγκλα".
Η νομαρχία, ανήσυχη για την κατάσταση, προχώρησε στις πρώτες μετακινήσεις προσφύγων σε κέντρα υποδοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης