Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρές πιέσεις της ΕΕ προς το Βέλγιο: Έχετε 24 ώρες να πείσετε τους Βαλόνους για τη CETA

Σκληρές πιέσεις της ΕΕ προς το Βέλγιο: Έχετε 24 ώρες να πείσετε τους Βαλόνους για τη CETA
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της δίνει προθεσμία μέχρι αύριο Δευτέρα 24/10
Σκληρή στάση απέναντι στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ακολουθεί η ΕΕ στην υπόθεση της κατοχύρωσης της Συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά (CETA) η οποία μπλόκαρε από το Όχι των Βαλόνων του Βελγίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της δίνει προθεσμία μέχρι αύριο Δευτέρα 24/10 στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας.
Σε αντίθετη περίπτωση η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα μιλήσει στον Βέλγο πρωθυπουργό Sarle Michele, προκειμένου ο Καναδός πρωθυπουργός να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.
Η ΕΕ και ο Καναδάς θα αποφασίσουν αύριο βράδυ αν θα διεξαχθεί η σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της CETA.
"Αύριο το απόγευμα ή το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η (προγραμματισμένη) σύνοδος κορυφής", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αν ο Michele δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Tusk ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.
Όλα τα άλλα 27 κράτη μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Michele. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.
Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης