Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi: Προχωρά η ΑΜΚ έως 5 δισ. - Περικοπές 2.600 θέσεων εργασίας, πώληση NPLs 28 δισ. ευρώ

Monte dei Paschi: Προχωρά η ΑΜΚ έως 5 δισ. - Περικοπές 2.600 θέσεων εργασίας, πώληση NPLs 28 δισ. ευρώ
Η νέα στρατηγική της τράπεζας είναι πολύ κρίσιμη, προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές να στηρίξουν τις προσπάθειές της
(upd)Την αύξηση κεφαλαίου έως 5 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση 2.600 θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων, καθώς και η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 28 δισ. ευρώ. 
To σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας προβλέπει περικοπές στο κόστος προσωπικού κατά 9%, ενώ θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην ψηφιακή τραπεζική.
Παράλληλα η ιταλική τράπεζα θα στρέψει την προσοχή της στη λιανική τραπεζική και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο καθαρά κέρδη άνω του 1,1 δισ ευρώ έως το 2019.
Η νέα στρατηγική της τράπεζας είναι πολύ κρίσιμη, προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές να στηρίξουν τις προσπάθειές της, με στόχο να ξαναβρεί τον βηματισμό της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των NPLs, σημειώνει η Wall Street Journal.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει στις 24 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθωσης. 
Η μετοχή της Monte dei Paschi καταγράφει κέρδη άνω του 20%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Επιπλέον απολύσεις 1.600 εργαζομένων μέχρι το 2019 προβλέπει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που της διοίκησης της βαθύτατα προβληματικής - τρίτης μεγαλύτερης - ιταλικής τραπέζης Banca Monte dei Paschi di Sienna, πέραν των 1.400 απολύσεων που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την τράπεζα.
Αυτό αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου των εργαζομένων της τραπέζης κατά την είσοδό του στην αίθουσα συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει και την πρόσληψη 300 τραπεζικών υπαλλήλων μέχρι το 2019.
Το τελευταίο σχέδιο σωτηρίας της Monte dei Paschi συντάχθηκε υπό τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο, Marco Morelli - πρώην επικεφαλής στην Ιταλία της Bank of America Merrill Lynch - με τη συνδρομή του συμβούλου της τραπέζης, JPMorgan.
Ο Morelli κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη μεγάλων επενδυτών για το σχέδιο νέας - τρίτης σε 3 χρόνια - αύξησης στο μετοχικό κεφάλαιο της τραπέζης κατά 5 δισ. ευρώ, παράλληλα με την πώληση δανείων σε οριστική καθυστέρηση αξίας 28 δισ. ευρώ.
Λόγω της μετατροπής σε μετοχές ορισμένων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η τράπεζα, τα μετρητά που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει θα είναι λιγότερα από 5 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές της Monte dei Paschi υποχωρούν κατά 75% από την αρχή του 2016, παρά την εμφάνιση ενός εναλλακτικού σχεδίου διάσωσής της για το οποίο διαμεσολαβεί ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας, Corrado Passera, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συμμετοχή με 2,5 δισ. ευρώ μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων - περιλαμβανομένης της Warburg Pincus - σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία υφιστάμενοι επενδυτές της τραπέζης θα κληθούν να καταβάλλουν 1 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης