Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ η Monte dei Paschi – Εξετάζει εθελούσια ανταλλαγή χρέους

Σε αναζήτηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ η Monte dei Paschi – Εξετάζει εθελούσια ανταλλαγή χρέους
Ο κ.Morelli, προσπαθώντας να ενθαρρύνει την επενδυτική κοινότητα, έχει σημειώσει πως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι έντονο
Σε αναζήτηση επιπλέον κεφαλαίων βρίσκεται η Monte dei Paschi di Siena, η ιταλική τράπεζα που κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στα «stress tests» της EBA.
Τρεις μήνες αφότου αποφάσισε να περικόψει τα προβληματικά δάνεια, η ιταλική τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει από τους επενδυτές κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της γενικότερης «στροφής» στην στρατηγική που εφαρμόζει ο νεοπροσληφθής Διευθύνων Σύμβουλος, Marco Morelli.
Όπως ανέφερε και ο ιταλικός τύπος, άμεσο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ έχουν δείξει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ, του Κουβείτ και το Αμπού Ντάμπι, καθώς και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Ο κ.Morelli, προσπαθώντας να ενθαρρύνει την επενδυτική κοινότητα, έχει σημειώσει πως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι έντονο.
Η «ανάσα» για την τράπεζα ωστόσο μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως με εθελούσια ανταλλαγή χρέους με μετοχές, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει ακόμα γνωστές από τον CEO οι ακριβείς αναλογίες.
Για να γίνει αυτό βέβαια, πρέπει πρώτα να το έχουν εγκρίνει οι μέτοχοι στην συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην ανταλλαγή χρέους, αν γίνει τελικά, θα μπορέσουν να συμμετέχουν και οι μικροεπενδυτές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Morelli.
Επίσης, όπως αναφέρουν διάφοροι αναλυτές στο Bloomberg, η τράπεζα στοχεύει να επιτύχει συμφωνία με τους ομολογιούχους για την ανταλλαγή χρέους πριν από την ψηφοφορία για τον περιορισμό των επιπτώσεων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, που θα περιέχεται στο σχέδιο για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ψηφιστεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πως ο 54χρονος CEO έχει ως στόχο η Monte dei Paschi να επιστρέψει σε καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2019, μέσω μίας ριζικής αναδιοργάνωσης στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές 2.600 θέσεων εργασίας (η τράπεζα απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 25.700 εργαζομένους) και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων μέχρι το 2019.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η μετοχή της τράπεζας έφτασε ακόμα και στο -15%, όταν την προηγούμενη ημέρα είχε εκτοξευτεί στο 27%.
Συνολικά για το 2016, η μετοχή έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα της αξίας της.

Η κατρακύλα στη μετοχή της τράπεζας:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης