Διεθνή

«Ανάσα» για τους πετρελαϊκούς γίγαντες το γ’ 3μηνο 2016 – Σε θετικό έδαφος τα κέρδη, παρά τις χαμηλές τιμές

«Ανάσα» για τους πετρελαϊκούς γίγαντες το γ’ 3μηνο 2016 – Σε θετικό έδαφος τα κέρδη, παρά τις χαμηλές τιμές
Η ρωσική Lukoil δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τα οικονομικά της αποτελέσματα 
Μετά τις ζημίες το 2015 και τα πρώτα δύο «χλιαρά» τρίμηνα του 2016, οι τέσσερις γίγαντες του ενεργειακού κλάδου επέστρεψαν για τα καλά στα κέρδη…
Αν και σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε ετήσια πτώση των κερδών, οι οικονομικές επιδόσεις ήταν ανώτερες των εκτιμήσεων, δείχνοντας έτσι πως οι εταιρείες του κλάδου έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο περιβάλλον χαμηλών τιμών, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης του κόστους.
Ενδεικτικά, η Exxon Mobil, αν και παρουσίασε ετήσια πτώση της τάξης του 38% στα καθαρά κέρδη το γ’ 3μηνο 2016, στα 2,65 δισ. ή 0,63 δολ. ανά μετοχή, ξεπέρασε τις προβλέψεις που μιλούσαν για 0,58 δολ. ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο έφτασαν στο υπέρογκο πόσο των 58,68 δισ.
Σε ό,τι αφορά τη Chevron, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,28 δισ. δολ. ή 68 σεντς ανά μετοχή, έναντι 2,04 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση, στα 37 σεντς ανά μετοχή.
Τα έσοδα της Chevron υποχώρησαν στα 29,16 δισ. δολ.
Η Chevron προχώρησε στην αύξηση του μερίσματος στα 1,08 δολ. ανά μετοχή, από 1,07 δολ. ανά μετοχή.
Επίσης, η Royal Dutch Shell παρουσίασε σαφή βελτίωση παρουσίασαν οι επιδόσεις της το γ’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας επέστρεψε στα κέρδη.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,4 δισ. δολ. έναντι ζημιών ύψους 6,1 δισ. το αντίστοιχο 3μηνο του 2015.
Τέλος, η BP, η οποία παρουσίασε σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα, όπως και η Shell, κατέγραψε συρρίκνωση της τάξης του 50% στα καθαρά κέρδη το γ’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, καθώς αυτά ανήλθαν στα 933 εκατ. δολ. έναντι περίπου 1,8 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Παρόλα αυτά οι οικονομικές επιδόσεις αποτιμούνται θετικά, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμα μικρότερα καθαρά κέρδη, στα 686 εκατ. δολ.
Τα λειτουργικά κέρδη της BP για την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 1,66 δισ., αυξημένα κατά 35% σε ετήσια βάση, εξαιτίας των δραστικών περικοπών ύψους 1 δισ. στο κόστος.
Επίσης, η BP ανέφερε πως οι κεφαλαιακές της δαπάνες θα ανέλθουν στα 16 δισ. το τρέχον έτος, έναντι 17 με 19 δισ. που αρχικά είχε υπολογιστεί.
Η BP και η Shell δεν δημοσιοποίησαν σαφή ακριβή τιμή για τα έσοδά τους.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί πως η Goldman Sachs υποβάθμισε «neutral» από «buy» τη μετοχή της Exxon Mobil, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, αναβάθμισε σε «buy» από «neutral» τη σύσταση της για τη μετοχή της Chevron, προβλέποντας μία αύξηση της τιμής το αμέσως επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης