Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόστος 77 δισ. ευρώ σε εποπτικά κεφάλαια αν «χαθεί» η εκκαθάριση παραγώγων ευρώ από το Λονδίνο

Κόστος 77 δισ. ευρώ σε εποπτικά κεφάλαια αν «χαθεί» η εκκαθάριση παραγώγων ευρώ από το Λονδίνο
Για τον Rolet, αν το Λονδίνο χάσει την εκκαθάριση των παραγώγων σε ευρώ, κινδυνεύουν να απωλεστούν 100 χιλ. θέσεις εργασίας στη Βρετανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να θέσει όρια στην επεξεργασία χρεογράφων σε ευρώ στις ΗΠΑ, σε ένα δείγμα του τί μπορεί να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, όπως τόνισε σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου LSE (βρετανικό χρηματιστήριο), Xavier Rolet.
Λίγες ημέρες μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande δήλωσε, ότι η εκκαθάριση χρηματο-οικονομικών εργαλείων σε ευρώ - όπως τα παράγωγα - θα πρέπει να μεταφερθεί από το Λονδίνο στην ευρωζώνη, μια θέση που εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει και η ΕΚΤ.
Η εκκαθάριση των διαφόρων χρηματο-οικονομικών εργαλείων καθίσταται υποχρεωτική για τεράστιο αριθμό παραγώγων αξίας πολλών τρισ. ευρώ, όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκιακών χρηματοροών (interest rate swaps) μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις «ασφαλίζουν» το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους έναντι απρόβλεπτων επιτοκιακών εξελίξεων.
Ο λόγος ύπαρξης της εκκαθάρισης είναι να διασφαλίσει, ότι ένα παράγωγο θα τιμηθεί από αμφότερες τις πλευρές που εισέρχονται σε συμφωνία, ανεξάρτητα από το αν κάποια από τις δύο χρεοκοπήσει μέχρι την ενεργοποίησή του.
Αυτό, καθιστά την εκκαθάριση ως μια διαδικασία απολύτως απαραίτητη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού κέντρου.
Όπως ανέφερε ο Rolet σε μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, τυχόν απώλεια από το Λονδίνο της εκκαθάρισης παραγώγων σε ευρώ - που πραγματοποιείται κυρίως από τον οίκο εκκαθάρισης LCH του ομίλου LSE - θα κατακερμάτιζε τις αγορές και θα ανάγκαζε τις τράπεζες να δεσμεύσουν επιπλέον 77 δισ. ευρώ σε «περιθώριο» ή μετρητά για την υποστήριξη συναλλαγών τους, κεφάλαια που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην οικονομική ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του LSE, πολιτικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν πελάτες στο Λονδίνο να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές παραγώγων τους σε ευρώ στις ΗΠΑ, λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. σπεύδει να βρει τρόπους να περιορίσει τον όγκο των επιτρεπόμενων εκκαθαρίσεων παραγώγων σε ευρώ στις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους κανόνες της που έχουν ήδη προσφέρει το καθεστώς «ομότιμου» με τους ευρωπαϊκούς σε διάφορους αμερικανικούς οίκους εκκαθάρισης.
Για τον Rolet, αν το Λονδίνο χάσει την εκκαθάριση των παραγώγων σε ευρώ, κινδυνεύουν να απωλεστούν 100 χιλ. θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Οι δραστηριότητες εκκαθάρισης συνιστούν περίπου το ένα τρίτου του ετήσιου κύκλου εργασιών του LSE, που τελεί υπό συγχώνευση με το αντίστοιχο γερμανικό χρηματιστήριο Deutsche Boerse, το οποίο διαθέτει τον δικό του οίκο εκκαθάρισης παραγώγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης