Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Συγγνώμη» από τον επίτροπο Oettinger για προσβλητικά σχόλια κατά των Κινέζων, της Βαλονίας και των ομοφυλόφιλων

«Συγγνώμη» από τον επίτροπο Oettinger για προσβλητικά σχόλια κατά των Κινέζων, της Βαλονίας και των ομοφυλόφιλων
«Στην ομιλία μου είχα διαλέξει μερικά παραδείγματα και ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τα λόγια μου στεναχώρησαν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός επίτροπος
Μετά από έντονες αντιδράσεις ο Γερμανός επίτροπος, Gunther Oettinger, ζήτησε σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, συγγνώμη για προσβλητικά σχόλια κατά των Κινέζων, της Βαλονίας και των ομοφυλόφιλων, στα οποία προέβη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Oettinger εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση, με την ελπίδα να περισώσει την κατάσταση:
«Είχα χρόνο να αναλογιστώ την ομιλία μου, και μπορώ τώρα να δω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα έχουν δυσαρεστήσει και ίσως και να έχουν πληγώσει κάποιους ανθρώπους. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για κάθε παρατήρηση από την οποία έλειπε ο απαιτούμενος σεβασμός/ η οποία δεν επεδείκνυε τον δέοντα σεβασμό.
Ήμουν ανοιχτός και ειλικρινής — δεν διάβασα απλώς την ομιλία μου, αλλά μίλησα «frei von der Leber» όπως λέμε στα γερμανικά. Το μήνυμά μου ήταν να αφυπνίσω το γερμανικό ακροατήριο: αν οι Γερμανοί εστιάζουν το πολιτικό τους έργο στη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στην αύξηση των συντάξεων κ.λπ., κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν χάσουμε την παγκόσμια μάχη της ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και όχι να αδρανήσουμε επαναπαυόμενοι. Πρέπει να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες – με τρόπο δημοκρατικό και ισορροπημένο. Στην ομιλία μου είχα διαλέξει μερικά παραδείγματα και ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τα λόγια μου στεναχώρησαν.
Τόνισα επίσης την ανάγκη για μια λειτουργική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση – το παράδειγμα της CETA έδειξε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης ως φερέγγυου εταίρου στο διεθνές εμπόριο εύκολα μπορεί να χαθεί αν δεν είμαστε πιο προσεκτικοί.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ ότι, δυστυχώς, ορισμένες από τις παρατηρήσεις μου παραποιήθηκαν όσον αφορά στη Βαλονία η οποία όχι μόνον είναι, ιστορικά, μια σημαντική ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά και συμβάλλει ενεργά στην πολιτισμική και πολιτική πολυμορφία της Ευρώπης. Καθώς εγώ ο ίδιος προέρχομαι από ομοσπονδιακό κράτος, λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη τις περιφέρειες και τις απόψεις τους.
Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας – η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε ίσους όρους ανταγωνισμού όπου κινεζικές εταιρείες να μπορούν να αγοράζουν ευρωπαϊκές και ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να αγοράζουν κινεζικές. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε αμφότερες τις πλευρές – και θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης