Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενίσχυση της στερλίνας λόγω ηπιότερου Brexit, σταθερών βρετανικών επιτοκίων

Ενίσχυση της στερλίνας λόγω  ηπιότερου Brexit, σταθερών βρετανικών επιτοκίων
Η στερλίνα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος ανήλθε σήμερα μέχρι τα 1,25577 δολάρια ΗΠΑ, με ασθενέστερο επίπεδο ημέρας τα 1,24489 δολάρια
Σχεδόν ένα ολόκληρο σεντ κέρδισε σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ η βρετανική στερλίνα στον απόηχο της χθεσινής απόφασης ανώτερου δικαστηρίου της Αγγλίας να επιβάλλει στην κυβέρνηση της Theresa May να λάβει απαραίτητα έγκριση από το βρετανικό Κοινοβούλιο προτού ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit.
Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει την υποβολή έφεσης κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, μια ανατροπή της ομόφωνης χθεσινής απόφασης θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη, οδηγώντας τη May σε αλλαγή σχεδίων για το χρονισμό της ενεργοποίησης του άρθρου 50 (Άνοιξη 2017), αλλά και σε αποκλιμάκωση των υψηλών τόνων και της επιθετικής, σχεδόν «ηρωικής» εξόδου από την Ε.Ε. που έδειξε να επιδιώκει για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε κάθε περίπτωση, στο θετικό κλίμα για τη στερλίνα συμβάλλουν οι χθεσινές δηλώσεις του (Καναδού) διοικητού της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), Mark Carney, σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνον δεν αναμένεται άλλη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας, αλλά λόγω επιτάχυνσης του πληθωρισμού και διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας, δεν αποκλείεται να προκύψει προσεχώς αύξησή τους.
Η στερλίνα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος ανήλθε σήμερα μέχρι τα 1,25577 δολάρια ΗΠΑ - με ασθενέστερο επίπεδο ημέρας τα 1,24489 δολάρια - διατηρώντας το υψηλό της επίπεδο και το απόγευμα (18:30), στα 1,25220 δολάρια.
Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε μέχρι τις 0,88570 λίρες - με ασθενέστερο επίπεδο ημέρας τις 0,89166 λίρες - διαπραγματευόμενη το απόγευμα στο επίπεδο των 0,88800 λιρών.
Η στερλίνα φάνηκε να επωφελείται επιπλέον από την προσωρινή αδυναμία του δολαρίου, την οποία προκαλεί η μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που περιβάλει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 λόγω της διαφαινόμενα αμφίρροπης μάχης Trump-Clinton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης