Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Κίνδυνος για φυγή τραπεζών από τη Βρετανία, λόγω Brexit – Αναγκαία η υποτίμηση της στερλίνας

BoE: Κίνδυνος για φυγή τραπεζών από τη Βρετανία, λόγω Brexit – Αναγκαία η υποτίμηση της στερλίνας
Το «δεύτερο Λονδίνο» ίσως είναι η τωρινή έδρα της Ε.Κ.Τ., η Φρανκφούρτη
Για μετεγκατάσταση ορισμένων δραστηριοτήτων των τραπεζών από το Λονδίνο προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Mark Carney, μιλώντας σήμερα 15 Νοεμβρίου στη βρετανική Βουλή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τον έκτακτο σχεδιασμό για μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αν τελικά επέλθει ένα «σκληρό Brexit» από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το… δεύτερο Λονδίνο ίσως είναι η τωρινή έδρα της Ε.Κ.Τ., η Φρανκφούρτη.
Ο κ.Carney σχολίασε και την συνεχόμενη πτώση στην αξία της βρετανικής λίρας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τονίζοντας πως είναι «αναγκαία», αλλά «όχι καλοδεχούμενη».
«Η βρετανική οικονομία έχει μια μεγάλη εξωτερική ανισορροπία και αυτή η μεγάλη εξωτερική ανισορροπία όπως αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι μέρος του μηχανισμού προσαρμογής.
Η αγοραστική δύναμη της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 20%.
Η προτεινόμενη προσαρμογή θα ήταν μέσω μιας αύξησης στην εγχώρια βαρύτητα», δήλωσε σχετικά.
Επίσης, ο διοικητής της BoE έκανε γνωστό πως θα αποχωρήσει τελικά από το «τιμόνι» της Τράπεζας στις 30 Ιουνίου του 2019, καθώς θέλει να βοηθήσει τη χώρα του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο Καναδός κεντρικός τραπεζίτης είχε ανακοινώσει και στις 31 Οκτωβρίου πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία του παραπάνω από έναν χρόνο, όπως ήταν γνωστό, και θα αποχωρήσει μέσα στο 2019, χωρίς όμως να δώσει την ακριβή ημερομηνία.
«Θα παραμείνω στη θέση μου έναν χρόνο παραπάνω, προκειμένου να βοηθήσω στην ομαλή μετάβαση προς τη μετα-Brexit εποχή
Δεν σκοπεύω να παρατείνω περισσότερο τη θητεία μου», ήταν οι χαρακτηριστικές του δηλώσεις.
Επίσης, ο κ.Carney δεν υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων:
«Η επεκτατική νομισματική πολιτική αποτελεί την “απάντηση” στην αδύναμη ζήτηση και το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι επιλογή των Κεντρικών Τραπεζών».
Ο κ.Carney είναι διοικητής της Τράπεζας από το 2013, με το γενικότερο έργο του να αποτιμάται θετικά από την πλειοψηφία των αναλυτών.
Σημειώνεται πως τον Αύγουστο 2016 η ΒοΕ μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%, το βασικό επιτόκιο, σε μία προσπάθεια να μην ενταθεί ο αρνητικός αντίκτυπος του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης