Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί θέλει να αυξήσει την εγγύηση καταθέσεων στη Βρετανία στις 85 χιλ. στερλίνες η BoE

Γιατί θέλει να αυξήσει την εγγύηση καταθέσεων στη Βρετανία στις 85 χιλ. στερλίνες η BoE
Επιπλέον 500 χιλ. καταθέτες θα ωφελούνταν, αυξάνοντας σε 98% την κάλυψη καταθετών στη Βρετανία, αφήνοντας μόνον περίπου 1 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας άνω των 85 χιλ. στερλίνων δίχως εγγύηση
Αύξηση της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 75 στις 85 χιλ. στερλίνες εξετάζει η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), μετά τη μεγάλη διολίσθηση που έχει υποστεί το βρετανικό νόμισμα με την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Η αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων στη Βρετανία στις 85 χιλ. στερλίνες θα αποκαταστήσει την εγγυημένη αξία στα περίπου 100 χιλ. ευρώ που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόλις τον Ιούλιο του 2015, η εγγύηση των καταθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε μειωθεί σε 75 χιλ. στερλίνες λόγω της ισχύος του νομίσματος.
Το μέτρο της αυξομείωσης σε στερλίνες της αξίας των εγγυημένων καταθέσεων στη Βρετανία προκλήθηκε από την τελευταία χρηματο-οικονομική κρίση, με στόχο να αποτρέπει τους καταθέτες να μετακινούν τα χρήματά τους διασυνοριακά εντός της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας, όπως συνέβη με το υψηλότερο επίπεδο εγγυημένων καταθέσεων που προσέφερε η Ιρλανδία στο απόγειο της κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.
Κάθε χώρα που δεν συμμετέχει στο ευρώ είναι υποχρεωμένη να αναθεωρεί ανά πενταετία το επίπεδο προστασίας καταθέσεων που παρέχει, με εξαίρεση απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχή Prudential Regulation Authority (PRA) της BoE εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναφέρει το όριο εγγύησης καταθέσεων στις 85 χιλ. στερλίνες με εφαρμογή από τις 30 Ιανουαρίου 2017.
Σε μια τέτοια περίπτωση, επιπλέον 500 χιλ. καταθέτες θα ωφελούνταν, αυξάνοντας σε 98% την κάλυψη καταθετών στη Βρετανία, αφήνοντας μόνον περίπου 1 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας άνω των 85 χιλ. στερλίνων δίχως εγγύηση.
Επισημαίνεται, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο την εγγύηση καταθέσεων παρέχει ο φορέας Πρόγραμμα Αποζημιώσεων Χρηματο-οικονομικών Υπηρεσιών (FSCS), που χρηματοδοτείται από τον χρηματο-πιστωτικό τομέα.
Η εγγύηση των καταθέσεων προστατεύει τους πελάτες τραπεζών, ειδικών στεγαστικών χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων (building societies) και συνεταιριστικών τραπεζών από τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης των ιδρυμάτων.
Η κατάρρευση της Northern Rock το 2007 οδήγησε την τότε κυβέρνηση των Εργατικών να προσφέρει 100% κάλυψη καταθέσεων έως 35 χιλ. στερλίνες, αξία που αυξήθηκε σε 50 χιλ. στερλίνες κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008, η οποία αυξήθηκε ξανά σε 85 χιλ. στερλίνες στο τέλος του 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης