Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το 49% των βρετανικών νοικοκυριών εκτιμά πως το Brexit θα πλήξει την οικονομία

Reuters: Το 49% των βρετανικών νοικοκυριών εκτιμά πως το Brexit θα πλήξει την οικονομία
Τα οικονομικά των βρετανικών νοικοκυριών αναμένεται να δεχτούν πιέσεις το 2017, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού
Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν πως η απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει την οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το 49% των βρετανικών νοικοκυριών απάντησαν σε έρευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο πως οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία σε βάθος δεκαετίας έχουν επιδεινωθεί, λόγω της απόφασης για Brexit.
Το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα του Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στο 47% και σε έρευνα του Ιουλίου στο 42%.
Έως τώρα, σημειώνει το Reuters, ο αντίκτυπος από την απόφαση του Ιουνίου δεν είναι όσο σοβαρός αναμενόταν από τους περισσότερους οικονομολόγους, με τις λιανικές πωλήσεις να ενισχύονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει ισχυρή.
Ωστόσο, τα οικονομικά των βρετανικών νοικοκυριών αναμένεται να δεχτούν πιέσεις το 2017, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, με ώθηση από την εξασθένιση της στερλίνας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Philip Hammond, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη (23/11) μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού.
«Για πολλούς ψηφοφόρους, το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν για άλλα ζητήματα και όχι για την οικονομία, αλλά τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας υπογραμμίζουν ότι το Brexit θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστους, από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, σε οικονομικούς όρους», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Πάντως, το Reuters επισημαίνει ότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις απόψεις, με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων.
Μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών πιστεύουν ότι η ψήφος για Brexit θα έχουν ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα, ενώ οι νέοι βλέπουν πιο αρνητικά τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit, τόσο σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

www.bankingnews.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης