Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ενίσχυση του δολαρίου θα προκαλέσει ο επαναπατρισμός στις ΗΠΑ 2,5 τρισ. δολ. κερδών λόγω Trump

Νέα ενίσχυση του δολαρίου θα προκαλέσει ο επαναπατρισμός στις ΗΠΑ 2,5 τρισ. δολ. κερδών λόγω Trump
Το μεγαλύτερο μέρος των «παρκαρισμένων» στο εξωτερικό μετρητών και κερδών 2,5 τρισ. δολαρίων των αμερικανικών επιχειρήσεων ανήκουν κυρίως σε φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες
Το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τον μερικό επαναπατρισμό των 2,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ που διατηρούν σε κέρδη και μετρητά οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για εφάπαξη μείωση σε 10% του φόρου επαναπατρισμού κερδών στις ΗΠΑ.
Αυτό εκτιμά σε άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία υπενθυμίζει πως αναρίθμητες επιχειρήσεις των ΗΠΑ διατηρούν πολλά δισ. δολάρια μετρητών και κερδών - κάποια εξ αυτών σε άλλα νομίσματα - σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρο επαναπατρισμού 35%.
Ο Trump προεκλογικά είχε υποστηρίξει την ανάγκη εφάπαξ μείωσης αυτού του φόρου σε 10%, ως κίνητρο επαναπατρισμού εκατοντάδων δισ. δολαρίων, τα οποία θα μπορούν να δαπανηθούν σε προσλήψεις, ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και χρηματοδότηση των σχεδίων μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης σε δημόσια έργα υποδομής.
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ σχεδόν 14 ετών μετά τη νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, καθώς η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει - αύξηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ομφαλοσκοπική, αυτιστική αποδιεθνοποίηση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ - θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην επιτάχυνση του πληθωρισμού, άρα και της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.
Επισημαίνεται, ότι το μεγαλύτερο μέρος των «παρκαρισμένων» στο εξωτερικό μετρητών και κερδών 2,5 τρισ. δολαρίων των αμερικανικών επιχειρήσεων ανήκουν κυρίως σε φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες.
Για παράδειγμα, στο εξωτερικό η Microsoft διαθέτει 108 δισ. δολάρια, ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer 80 δισ. δολάρια και η General Electric 104 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, ο επαναπατρισμός μέρους των 2,5 τρισ. δολαρίων θα οδηγήσει σε ζήτηση 400 δισ. δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος για την ανταλλαγή ξένων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης