Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Αξιόλογες απώλειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες αν λόγω Brexit αποκοπούν από το City

Carney (BoE): Αξιόλογες απώλειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες αν λόγω Brexit αποκοπούν από το City
Carney: Η Βρετανία είναι ο επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης, «φιλοξενώντας» τις μισές ΑΜΚ και εκδόσεις ομολόγων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων
Αξιόλογες απώλειες πρόκειται να υποστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες αν λόγω Brexit αποκοπούν από το City του Λονδίνου, όπως ισχυρίστηκε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 ο (Καναδός) διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας, Mark Carney.
Όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση που η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) διαταράξει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών οικονομιών στο City, τότε αυτές θα υποστούν ζημία και αυξημένο κόστος συγκέντρωσης των επενδυτικών κεφαλαίων που χρειάζονται.
Σύμφωνα με τον Carney, το Ηνωμένο Βασίλειο στην πράξη λειτουργεί ως ο επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της αξίας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των εκδόσεων ομολόγων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, λαμβάνει χώρα στη Βρετανία και μάλιστα αρκετά συχνά τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από επενδυτές με έδρα στη Βρετανία.
Επίσης, τράπεζες με έδρα τη Βρετανία πραγματοποιούν περισσότερο από τα τρία τέταρτα των συναλλαγών χρηματο-οικονομικών παραγώγων και συναλλάγματος στην Ε.Ε.
Οι δηλώσεις του Carney έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, νωρίτερα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο η Βρετανία θα υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας αν μετά το Brexit δημιουργήσει μια οικονομία με λιγότερους μετανάστες και ασθενέστερη ανάπτυξη στο εμπόριο και στις επενδύσεις.
Για τον Carney, ο μεγαλύτερος κίνδυνος χρηματο-οικονομικής σταθερότητος του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από διεθνείς - εξωγενείς - εξελίξεις, προειδοποιώντας, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της εκλογής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας ανέφερε επίσης, ότι το κινεζικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, ενώ οικονομικοί κίνδυνοι ενυπάρχουν και στην οικονομία της ευρωζώνης, όπως αυτοί που δημιουργεί το ιταλικό δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής 4/12 περί συνταγματικής μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης