Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή σκηνικού στην Αυστρία - Επικράτηση Van der Bellen με 53,6% έναντι του Hofer με 46,4%

Ανατροπή σκηνικού στην Αυστρία - Επικράτηση Van der Bellen με 53,6% έναντι του Hofer με 46,4%
Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα 5/12 οπότε θα καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι
(upd6) Πλήρη ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία με τον υποψήφιο των Πρασίνων Alexander van der Bellen να προηγείται με ποσοστό 53,6% σύμφωνα με τα exit polls.
Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Norbert Hofer ακολουθεί με 46,4%, γεγονός που οδήγησε τον εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας να παραδεχθεί, σε μια κίνηση έκπληξη, την ήττα του Hofer σχεδόν μισή ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 ώρα Ελλάδος κι ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος, στα οποία ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται και οι ψήφοι των Αυστριακών που ψήφησαν εκτός της χώρας, ο επικεφαλής του στρατοπέδρου του Hofer, έβαλε τέλος στην αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς παραδέχθηκε οτι το ποσοστό που χωρίζει τους δύο αντιπάλους είναι μεγάλο και δεν μπορεί να γεφυρωθεί
Οπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ο Hofer φαίνεται να προηγείται σε πολλές περιοχές της χώρας ωστόσο ο Van der Bellen επικράτησε στα μεγάλα αστικά κέντρα κερδίζοντας τις εκλογές.

Van der Bellen: Από την αρχή αγωνίστηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας

Τη χαρά του για τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας» εξέφρασε ο Alexander Van der Bellen, ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, που επικράτησε του αντιπάλου του, ακροδεξιού Norbert Hofer.
Ειδικότερα, ο οικολόγος Van der Bellen εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας».
Σε δήλωσή του στην αυστριακή τηλεόραση, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας ανέφερε: «Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», προσθέτοντας ότι επιθυμία το είναι να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».






Πριν από λίγο ο Norbert Hofer ευχαρίστησε μέσω twitter τους υποστηρικτές του για τη στήριξη και συμπαράστασή τους.
Συγκεκριμένα έγραψε:

Αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστώ. Με στηρίξατε με θαυμαστό τρόπο και λυπάμαι που δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Θα ήμουν καλός φύλακας για την Αυστρία μας.
Συγχαίρω τον Alexander van der Bellen για την επιτυχία του και ζητώ από όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν ενωμένοι και να δουλέψουν μαζί. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, ό,τι κι αν ψηφίσαμε.
Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία.
Δικός σας
Norbert Hofer

Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:

Tο ποιος θα βρεθεί για τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας, εκείνο του ομοσπονδιακού προέδρου της, με τη μάχη να δίνεται σήμερα ανάμεσα στον προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα Norbert Hofer του και τον υποψήφιο των Πρασίνων για την προεδρία, Alexander Van der Bellen, θα είναι σαφές πιθανόν μόνο το απόγευμα της Δευτέρας 5/12 ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης 6/12.
Πάντως, το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, αφού από την έκβαση των προεδρικών εκλογών θα δείξει αν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται σήμερα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ακόμα και τις 700.000, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο, Δευτέρα 5/12,  το πρωί.
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η εκλογική αναμέτρηση σήμερα θα είναι μία μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, τον 72 χρονο υποστηριζόμενο από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί 11 χρόνια Alexander Van der Bellen, και τον 45χρονο υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, Norbert Hofer.
Αν και ο τελευταίος φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Σημειώνεται ότι ο Alexander Van der Bellen ήταν νικητής του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Norbert Hofer, όμως το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.
Στις εκλογές της 22ας Μαΐου είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Alexander Van der Bellen οι επιστολικές ψήφοι, αφού αυτός συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον Norbert Hofer, γεγονός  που του εξασφάλισε προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους και την ανάδειξή του ως νικητή.
Στην περίπτωση που σήμερα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δείξει νίκη  του Norbert Hofer, τότε θα είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας της Ευρώπης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ενόψει μίας ιστορικής απόφασης θα βρεθούν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 οι Αυστριακοί ψηφοφόροι, καθώς ίσως εκλέξουν τον πρώτο τους ακροδεξιό Πρόεδρο.

Αν και το προεδρικό αξίωμα στην Αυστρία είναι μη εκτελεστικό, με τον αρχηγό κράτους ουσιαστικά να είναι ο Καγκελάριος, μία ενδεχόμενη νίκη του υποψήφιου του Κόμματους των Ελευθέρων (FPÖ), Norbert Hofer, θα στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί πως οι επικείμενες εκλογές είναι επαναληπτικές, λόγω της ακύρωσης του β’ εκλογικού γύρου στις 22 Μαΐου 2016.
Ειδικότερα, το FPÖ είχε προσφύγει λίγες ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση, εξαιτίας της οριακής διαφοράς που υπήρξε ανάμεσα στον κ.Hofer του και τον υποψήφιο των Πρασίνων για την προεδρία, Alexander Van der Bellen.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε ως αιτιολογία τις «παρατυπίες» στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων, κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για τη χώρα.
Στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου κέρδισε ο υποψήφιος των Πρασίνων, με μερικές χιλιάδες ψήφους, 31.000 για την ακρίβεια, διαφορά, από τον ακροδεξιό αντίπαλο του.
Το ποσοστό που κατέλαβαν οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές - θρίλερ ήταν 50,3% και 49,7%, έπειτα και από την καταμέτρηση των 700.000 επιστολικών ψήφων.
Να σημειωθεί πως η νίκη του κ.Van der Bellen θεωρήθηκε έκπληξη, καθώς στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων (όπως και τώρα) ο υποψήφιος του FPÖ προηγούταν.

Η νέα αναβολή που οδήγησε στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου

Η ημερομηνία για τις ακυρωθέντες εκλογές της 22ης Μαΐου ήταν αρχικά η 2η Οκτωβρίου.
Η αιτιολογία για την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης ήταν τα «προβλήματα με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων».
Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «φιάσκο» την αναβολή, με τα δύο στρατόπεδα των υποψηφίων να εξαπολύουν μάλιστα πυρά το ένα στο άλλο, επικαλούμενα πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση.

Το «εκρηκτικό» τελευταίο debate

Γεμάτο ένταση, προσβολές και συνεχείς αλληλοκατηγορίες για ψεύδη ήταν το τελευταίο debate μεταξύ των Alexander van Bellen και του Norbert Hofer.
Οι δύο υποψήφιοι αντήλλαξαν βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς.
«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Hofer απευθυνόμενος στον Bellen, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής.
«Ψεύδεσαι ξανά!» του είπε ο Bellen.
Ο Hofer κατηγόρησε των υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος, με τον Bellen να του απαντά ότι «αυτό είναι γελοίο... είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό» ενώ ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς συνέχισε κατηγορώντας τον πως λέει ψέματα όσον αφορά τη στάση του για την υπηρεσία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας.
Ο συντονιστής της τηλεμαχίας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ÖRF προσπάθησε επίμονα να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά οι δύο υποψήφιοι επέμειναν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και εκτυπωμένες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε πολύ επιθετικό ύφος.
Αναφερόμενος στη δήλωση ενός στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Bellen μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.
Ο Hofer περιέγραψε την κίνησή του αυτή με τον όρο «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Bellen επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του ναζί.

Η ερμηνεία του Αυστριακού Καγκελάριου για την αυξημένη υποστήριξη των πολιτών στον Hofer

Τα πολύ αυξημένα ποσοστά υποστήριξης που απολαμβάνει το Κόμμα των Ελευθέρων δεν οφείλεται σε ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά στην οργή για το κατεστημένο, υποστήριξε πριν μερικές εβδομάδες ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Christian Kern.
«Η Αυστρία δεν είναι μία ρατσιστική χώρα.
Όποιος στην Αυστρία ψηφίζει τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Norbert Hofer, δεν είναι αυτόματα οπαδός της ακροδεξιάς.
Οι άνθρωποι ψηφίζουν ανάλογα με τους φόβους τους.
Εάν στην Ευρώπη κερδίσει η (άκρα) δεξιά διακυβεύονται πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης κ.Kern, σε συνέντευξή του στο ιταλικό δίκτυο «RAI 3».
Να σημειωθεί πως αν και διακριτικά, η πλειοψηφία των κυβερνόντων έχουν στηρίξει την υποψηφιότητα Van der Bellen.

Οι απειλές κατά του Alexander Van der Bellen

Υπό συνεχή προστασία ειδικών αστυνομικών μονάδων βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες πλέον ο νικητής των ακυρωθέντων προεδρικών εκλογών της Αυστρίας αλλά και η οικογένεια του, καθώς, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η ζωή τους απειλείται διαρκώς από ακροδεξιούς.
Μάλιστα, το αυστριακό υπουργείο κρίνει «πολύ σοβαρή» την κατάσταση.
Ο ίδιος ο κ.Van der Bellen και οι εκπρόσωποί του έχουν κατακρίνει πολλές φορές το FPO για το κλίμα μίσους που καλλιεργεί ενάντια στο πρόσωπο του.
Βέβαια, ορισμένοι αμφισβήτησαν τα παραπάνω, κάνοντας λόγο για «λάσπη» κατά του FPÖ.

Το απόλυτο ντέρμπι

Ντέρμπι τύπου Brexit προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου (την ημέρα που θα γίνει και το ιταλικό δημοψήφισμα…).
Όλες οι έρευνες δίνουν προβάδισμα το πολύ τριών (3) ποσοστιαίων μονάδων στον κάθε υποψήφιο, ωστόσο στην πλειοψηφία αυτών προηγείται ο κ.Hofer.
Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνεται το σκηνικό που υπήρχε πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2016…
Βέβαια, υπάρχουν και ελάχιστες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα ακόμα και +6% στον κ.Hofer.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι στοιχηματικές «βλέπουν» μία νίκη του Van der Bellen, δίνοντας του μικρότερη απόδοση.

Η ρητορική του ακροδεξιού υποψήφιου για την παραμονή στην Ε.Ε.

Ο κ.Hofer έχει προτείνει πριν την 23ης Ιουνίου να γίνει ένα δημοψήφισμα «τύπου Βρετανίας» για την έξοδο από την Ε.Ε.
Ωστόσο, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα πραγματοποίησε απότομη «στροφή», υποστηρίζοντας πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα ήταν «μια λάθος κίνηση».
Μάλιστα, μέσω συνέντευξής του σε αυστριακή εφημερίδα, τόνιζε πως η χώρα του «θα είναι ισχυρότερη, αν παραμείνει σε μία ισχυρή Ε.Ε.».
Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι εκείνη την ήμερα, στις 8 Ιουλίου, δημοσιοποιήθηκε έρευνα στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία το 52% υποστηρίζει την παραμονή στην Ένωση, με το αντίπαλο στρατόπεδο να βρίσκεται πολύ πίσω, με 30%.

(Πρώτη ενημέρωση 09:00, Σαββάτο 3 Δεκεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης