Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Διαδήλωση κατά της ανεργίας στο Παρίσι - Διαδηλωτές και στο Μπορντώ

Le Monde: Διαδήλωση κατά της ανεργίας στο Παρίσι - Διαδηλωτές και στο Μπορντώ
Πλασματική η υποχώρηση της ανεργίας σύμφωνα με τους διαδηλωτές
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στο Παρίσι κόντρα στην ανεργία και την επισφάλεια, όπως γράφει η Le Monde.
Οι διαδηλωτές που ήταν μέλη διάφορων συνδικάτων (ΑC!, Apeis et MNCP) ξεκίνησαν από την πλατεία του Στάλιγκραντ στις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) και κινήθηκαν προς τα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.
"Έτσι πρέπει, είναι μία πραγματικότητα να αγωνιζόμαστε για την εργασία και να μην χρησιμοποιούμε τεχνάσματα για να προσπαθούμε να δείχνουμε ότι η ανεργία υποχωρεί" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CGT Philippe Martinez.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρόσφατα στοιχεία για την πτώση της ανεργίας είναι ένα τέχνασμα.
"Τα στοιχεία επικεντρώνονται στην κατηγορία Α, σε εκείνους που δεν έχουν καθόλου εργασία, αλλά και η πρακτική άσκηση και η μερική απασχόληση είναι ουσιαστικά επισφάλεια" εξήγησε ο ίδιος.
Στην κορυφή της διαδήλωσης η Jacqueline Balsan πρόεδρος του MNCP, εκτίμησε ότι η κινητοποίηση ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, εν όψει και των προεδρικών εκλογών με πολλούς υποψήφιους να θέλουν να βάλουν τέλος στα δεινά των ανέργων.
Η θεμελιώδης διεκδίκησή της είναι "να αυξηθεί το μίνιμουμ κοινωνικό επίδομα, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων, που σε αντίθεση με ό,τι λένε ορισμένοι δεν αξιοποιείται για τα δώρα των παιδιών, αλλά για να πληρωθεί το ηλεκτρικό, η θέρμανση και για να βγει ο μήνας".
Αυτό το δώρο που δινόταν στο τέλος κάθε έτους από το 1998, ανήλθε το 2015 σε 152,45 ευρώ για κάθε άτομο που δεν έχει παιδιά.
"Σε μία πλούσια χώρα όπως η Γαλλία δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι όλα τα μίνιμουμ κοινωνικά επιδόματα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας" παρατήρησε ο πρόεδρος του AC! Serge Havet, υπερθεματίζοντας ότι η "ανεργία φέρνει την ίδια δυστυχία με τη χολέρα".
Ανάμεσά τους δεκάδες άτομα κρατούν μαύρα πλακάτ, που γράφουν "Εγώ, ο Daniel Blake" αναφερόμενα στην ταινία του Ken Loach που πήρε τον χρυσό φοίνικα στις Κάννες για την ιστορία ενός ανθρώπου που ζητούσε δουλειά και κάηκε από το σύστημα.
"Αγωνίζομαι για μία σταθερή κατάσταση, αλλά αυτή δεν είναι αυτονόητη" υποστηρίζει η 50χρονη Melissa, μητέρα δύο παιδιών από τη Μιλούζ, που έχει σπουδάσει ιατρική ψυχολογία.
"Ελπίζω ότι το πτυχίο μου θα με βοηθήσει να βγω από την ανασφάλεια" καταλήγει η ίδια.
Καμιά εκατοστή άτομα διαδήλωσαν και στο Μπορντώ, κρατώντας ένα μεγάλο κόκκινο πανό που έγραφε "όλοι μαζί κόντρα στην ανεργία και την ανασφάλεια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης