Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Υπέρ της παραμονής της Αυστρίας στην ΕΕ δηλώνει ο Ηοfer

Le Monde: Υπέρ της παραμονής της Αυστρίας στην ΕΕ δηλώνει ο Ηοfer
"Είμαι Ευρωπαίος και μένουμε στην ΕΕ" ξεκαθαρίζει ο Hofer
Στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους Alexander Van der Bellen είχε ως βασικό επιχείρημα ότι σε περίπτωση νίκης αύριο Κυριακή (4/12) του ακροδεξιού αντιπάλου του Norbert Hofer, η Αυστρία θα κινδυνεύσει να έχει την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου και να βγει από την ΕΕ, όπως αναφέρει η Le Monde.
Ευρωσκεπτικιστής και σύμμαχος με το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen στο Ευρωκοινοβούλιο, ο άνθρωπος του Κόμματος για την Ελευθερία της Αυστρίας, απαντά διαβεβαιώνοντας την κοινή γνώμη ότι είναι υπέρ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η προεκλογική περίοδος είχε εντάσεις, όπως ήταν φυσικό μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τις επαναληπτικές εκλογές που είχαν γίνει στις 22 Μαϊου 2016, όταν ο Van der Bellen είχε κερδίσει με μικρή διαφορά.
Στο μοναδικό debate που έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2016 ο Van der Bellen κατηγόρησε τον ακροδεξιό αντίπαλό του ότι "παίζει με τη φωτιά" και ότι θα οδηγήσει την Αυστρία εκτός ΕΕ.
Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για το αν η Αυστρία έχει τελικά επωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ με τους γείτονες της κεντρικής Ευρώπης να βάζουν στο επίκεντρο των συναλλαγών τις χώρες στα δυτικά και στα ανατολικά της ηπείρου, δημιουργώντας ένα ρεύμα ευρωσκεπτικισμού.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή, όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας, ο Norbert Hofer υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα τέτοιου δημοψηφίσματος, τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Είμαι Ευρωπαίος και μένουμε στην ΕΕ" ξεκαθαρίζει ο Hofer, αν και σαν βουλευτής είχε ψηφίσει κατά της εισόδου της Αυστρίας στην ΕΕ, ενώ και το κόμμα του χαρακτηρίζεται από τις ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.
"Δεν θέλω να γίνω διοικητής της Αυστρίας" επαναλαμβάνει συχνά για να τονίσει την επιμονή του στο προνόμιο των εθνικών κρατών που θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν βέτο στις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Σε περίπτωση νίκης του ο υποψήφιος του FPO φιλοδοξεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κάτι που δεν συνάδει, ωστόσο, με την παράδοση της Αυστρίας που πάντα έκλινε προς τη Δύση από το 1955, όταν ανέκτησε ξανά την κυριαρχία της.
"Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα κάνουν τη γεωργία μας να υποφέρει" ανέφερε ο Norbert Hofer στο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή 2/12.
Πριν κάνει ενορχηστρωμένη επίθεση στην Άγκυρα και ζητήσει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Αφρική για τη φιλοξενία προσφύγων.
Το κόμμα του έχει χαρακτηρίσει την Angela Merkel ως την πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ηγέτη του FPO Heinz - Christian Strache που την κατηγόρησε για την πολιτική των ανοιχτών θυρών στη μεταναστευτική κρίση το καλοκαίρι του 2015.
Στο κατώφλι της εξουσίας η ακροδεξιά έχει μία προσέγγιση στο μεταναστευτικό θέμα πιο κοντά με αυτήν των χωρών του Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), που έκλεισαν τον δρόμο των Βαλκανίων και είναι ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα της ηπείρου.
Στην πράξη, όμως, και η Γερμανία έχει αρχίσει να ακολουθεί μία πιο σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες.
Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Βερολίνο άρχισε να απελαύνει τους αιτούντες ασύλου στην Αυστρία, εφόσον είχαν καταγραφεί εκεί.
Σίγουρα, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει το μένος του FPO εναντίον του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης