Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Fidel Castro οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στον εθνικό ήρωα της Κούβας J. Marti

O Fidel Castro οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στον εθνικό ήρωα της Κούβας J. Marti
Ο Castro εμπνεύστηκε από τον Marti που πέθανε το 1895 στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κούβας από την Ισπανία

(upd) Ξεκίνησε η κηδεία του Fidel Castro, η τέφρα του οποίου θα τοποθετηθεί στο μαυσωλείο του Marti στο Σαντιάγκο της Κούβας.
Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Jose Marti , του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Η κηδεία θα είναι απλή και θα σηματοδοτεί το τέλος του εθνικού πένθους εννέα ημερών που κηρύχθηκε μετά τον θάνατο του F. Castro, ο οποίος απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ο Fidel Castro αναμένεται να "αναπαυτεί" την Κυριακή 4/12 στο μαυσωλείο της επανάστασης στην Κούβα, δίπλα στον ήρωα της χώρας Jose Marti, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Castro και οι επαναστάτες της αριστεράς εμπνεύστηκαν από τον Marti για να ανατρέψουν το 1959 την αμερικάνικη δικτατορία στο νησί της Καραϊβικής και στη συνέχεια ασπάστηκαν τις ιδέες του Marti για τον εναγκαλισμό τους με τον Σοβιετικό κομμουνισμό, εκδιώχνοντας άλλους εθνικιστές και αντικομμουνιστές, οι οποίοι επίσης θεωρούσαν τον Marti δικό τους.
Η τελετή θα είναι απλή και αναμένεται να αρχίσει στις 07:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Αγγλίας - 14:00 ώρα Ελλάδας), ενώ οι εννέα μέρες εθνικού πένθους θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι στην Κούβα (17:00 ώρα Αγγλίας - 19:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Castro που επιβίωσε για πέντε δεκαετίες τις απόπειρες ανατροπής του από τους Αμερικάνους, πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών, μία δεκαετία μετά την παραίτησή του για λόγους υγείας και την παράδοση της εξουσίας στον αδερφό του Raul Castro που είναι 85 χρονών.
Ακόμα και μετά την αποστράτευσή του από την πολιτική, ο Castro αγαπήθηκε από τους αριστερούς και τους αντιιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο και μισήθηκε από τους αντιπάλους του που πιστεύουν ότι μετέτρεψε την Κούβα σε κράτος με ένα κόμμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί γέμισαν τις πλατείες και τις λεωφόρους για να αποδώσουν τιμές στον Castro, καθώς η νεκρώσιμη πομπή έκανε μία απόσταση 600 χιλιομέτρων από την Αβάνα ως το Σαντιάγκο, την πόλη από όπου άρχισε η επανάσταση του 1959.
Ο Raul Castro υποστήριξε ότι εκατομμύρια ήρθαν για του αποδώσουν τιμές.
Ο Marti ήταν ένας ποιητής και συγγραφέας που πάλεψε για να σπάσει τα δεσμά της Ισπανίας και να κάνει την Κούβα ένα κυρίαρχο κράτος με εθνική ταυτότητα και να το ανεξαρτητοποιήσει από ξένες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ.
O Marti πέθανε το 1895 σε μία μάχη κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της Κούβας από την Ισπανία.
"Η ένωση των δύο ιδεών είναι πολύ σημαντική για τον λαό της Κούβας" ανέφερε η 50χρονη Maria Martinez που εργάζεται σε ένα μουσείο.
"Ο Fidel ήταν ένας ακόλουθος των ιδεών του Marti" πρόσθεσε η ίδια.
Η τέφρα του Castro θα τοποθετηθεί στο μαυσωλείο του Marti στο Σαντιάγκο της Κούβας.
Εικόνες του Μarti υπάρχουν παντού στην Κούβα και το διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας φέρει το όνομά του, ενώ υπάρχει μνημείο προς τιμήν του στην Πλατεία της Επανάστασης.
Αλλά δεν θα γίνει κάτι ανάλογο για τον Fidel Castro, αφού όπως δήλωσε ο Raul, ο αδερφός του δεν ήθελε δρόμοι, πλατείες και δημόσια κτίρια να πάρουν το όνομά του, ούτε να ανεγερθούν μνημεία προς τιμήν του.

(Πρώτη ενημέρωση 10:07, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης