Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Σήμερα ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών – Στις κάλπες 6,4 εκατ. πολίτες

Αυστρία: Σήμερα ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών – Στις κάλπες 6,4 εκατ. πολίτες
"Μάχη" ανάμεσα στον υποψήφιο των Πρασίνων, Alexander Van der Bellen, και τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Norbert Hofer
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους, σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο, το ποιος θα βρεθεί για τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας, εκείνο του ομοσπονδιακού προέδρου της, με τη μάχη να δίνεται σήμερα ανάμεσα στον προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα Norbert Hofer του και τον υποψήφιο των Πρασίνων για την προεδρία, Alexander Van der Bellen, θα είναι σαφές πιθανόν μόνο το απόγευμα της Δευτέρας 5/12 ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης 6/12.
Πάντως, το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, αφού από την έκβαση των προεδρικών εκλογών θα δείξει αν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται σήμερα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ακόμα και τις 700.000, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο, Δευτέρα 5/12,  το πρωί.
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η εκλογική αναμέτρηση σήμερα θα είναι μία μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, τον 72 χρονο υποστηριζόμενο από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί 11 χρόνια Alexander Van der Bellen, και τον 45χρονο υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, Norbert Hofer.
Αν και ο τελευταίος φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Σημειώνεται ότι ο Alexander Van der Bellen ήταν νικητής του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Norbert Hofer, όμως το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.
Στις εκλογές της 22ας Μαΐου είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Alexander Van der Bellen οι επιστολικές ψήφοι, αφού αυτός συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον Norbert Hofer, γεγονός  που του εξασφάλισε προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους και την ανάδειξή του ως νικητή.
Στην περίπτωση που σήμερα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δείξει νίκη  του Norbert Hofer, τότε θα είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης