Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια ζητάει η J. Stein

tags :
Reuters: Επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια ζητάει η J. Stein
Η υποψήφια με τους Πράσινους στις αμερικάνικες εκλογές ,J. Stein, ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια
Η υποψήφια με τους Πράσινους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Jill Stein ορκίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/12 να συνεχίσει τον αγώνα για μία επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αυτό συνέβη όταν ένα κρατικό δικαστήριο αξίωσε για τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης ένα ομόλοηο 1 εκ. δολ.
"Η καμπάνια της Stein για την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια" θα συνεχιστεί δήλωσε ο εκπρόσωπός της Jonathan Abady.
Προσθέτοντας ότι αποδείχτηκε ξεκάθαρα "πως το κρατικό δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα και για αυτό θα πρέπει να ζητήσουμε την παρέμβαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου".
Η καμπάνια της Stein θα συνεχίσει, λοιπόν, την προσπάθειά της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας "επανακαταμέτρηση με συνταγματικούς όρους".
Το παραπάνω ομόλογο (1 εκ. δολ.) ζητήθηκε από δικαστήριο της Πενσυλβάνια, όταν αντιπρόσωποι του Donald Trump απαίτησαν ένα ομόλογο 10 εκ. δολ.
Το δικαστήριο έδωσε στους αιτούντες προθεσμία ως τη Δευτέρα στις 17:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Αγγλίας, 24:00 ώρα Ελλάδας) για να καταθέσουν το ομόλογο αλλά εξήγησε ότι θα τροποποιήσει το ποσό, αν δείξουν καλή θέληση.
Αντί αυτού, όμως, η καμπάνια της Stein αποσύρθηκε.
"Οι αιτούντες είναι καθημερινοί άνθρωποι και δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ομόλογο αξίας 1 εκ. δολ" υποστήριξε ο δικηγόρος Lawrence Otter ενημερώνοντας το δικαστήριο για την απόφαση της απόσυρσης.
Η Stein που συγκέντρωσε περίπου 1% στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχει ζητήσει επίσης επανακαταμέτρηση των ψήφων και στο Μίτσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Ο Trump επικράτησε με μικρές διαφορές της Clinton και στις τρεις αυτές πολιτείες, που ήταν κάποτε η βιομηχανική καρδιά της χώρας, μέχρι οι κατασκευαστές να αρχίσουν να φεύγουν για το Μεξικό.
Ο Trump και οι σύμμαχοί του έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες χαρακτηρίζοντας την επανακαταμέτρηση, "απάτη".
Η καμπάνια της Clinton έχει ενημερώσει ότι θα πάρει μέρος στη διαδικασία.
"Η απαίτηση του δικαστηρίου να πληρωθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό είναι εξοργιστική και ένα απαράδεκτο εμπόδιο στις δημοκρατικές διαδικασίες" ανέφερε η Stein.
"Κανένας Αμερικάνος ψηφοφόρος δεν μπορεί να πληρώσει χιλιάδες δολάρια για να μάθει αν η ψήφος του προσμετρήθηκε" συμπλήρωσε η ίδια.
Η Stein είπε ότι σχεδίαζε να ανακοινώσει το επόμενο βήμα της στην προσπάθεια για την επανακαταμέτρηση τη Δευτέρα 5/12 από τον Πύργο του Trump στη Νέα Υόρκη.
Ανέφερε επίσης ότι η επανακαταμέτρηση είναι ήδη γεγονός σε κάποιες κοινότητες της Πενσυλβάνια, όπου την έχουν ζητήσει και οι πολίτες.
Ακόμα κι αν γίνει, όμως, η επανακαταμέτρηση το συνολικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.
Οι εκλογές κρίνονται από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο, δηλαδή, από τις νίκες ανά πολιτεία και όχι από τη λαϊκή ψήφο ανά την επικράτεια.
Ο Trump χρειαζόταν 270 εκλεκτορικές ψήφους για να κερδίσει και συγκέντρωσε 306.
Η επανακαταμέτρηση πρέπει να γυρίσει το αποτέλεσμα σε αυτές τις τρεις πολιτείες υπέρ της Clinton, έτσι ώστε να αλλάξει και συνολικά.
Συνολικά, η Clinton είχε 2,5 εκ. ψήφους περισσότερες από τον Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης