Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eide (ΟΗΕ): Πρέπει να υπάρξει συνάντηση Erdogan - Τσίπρα για το Κυπριακό

Eide (ΟΗΕ): Πρέπει να υπάρξει συνάντηση Erdogan - Τσίπρα για το Κυπριακό
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων
Την εκτίμησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο για το Κυπριακό πριν από τη συνεδρίαση της πολυμερούς στις 12 Ιανουαρίου, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα (5/12) ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Επικαλούμενο την τουρκοκυπριακή διοίκηση των κατεχομένων, το πρακτορείο αναφέρει, ότι ο κ. Eide μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είπε, ότι συνιστάται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
«Είναι πολύ υγιές να υπάρξει άμεση επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο εγγυητριών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η συνάντηση αυτή πρέπει να λάβει χώρα πριν από τη συνεδρίαση της πολυμερούς».
Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Κύπρο, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν, πριν από τη συνεδρίαση τις πολυμερούς στις 12 Ιανουαρίου.
Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο πλευρών με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θα επικεντρωθεί επικεντρωθεί στην ασφάλεια και ιδιαίτερα στην παρουσία των 30.000 Τούρκων στρατιωτών.
Όπως είπε ο κ. Eide «νομίζω ότι υπάρχει συνεργασία σε όλα τα θέματα, εκτός από απ’ αυτά που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά».
Ο κ. Eide έχει σήμερα συνάντηση στην Άγκυρα για το θέμα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglou.
Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Federica Mogherini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης