Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Αναμένεται επέκταση του προγράμματος QE της ΕΚΤ, ωστόσο οι προβληματισμοί παραμένουν

WSJ: Αναμένεται επέκταση του προγράμματος QE της ΕΚΤ, ωστόσο οι προβληματισμοί παραμένουν
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι αγορές δε γίνεται να συνεχιστούν εσαεί, καθώς το σύμπαν των στοιχείων ενεργητικού είναι περιορισμένο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επεκτείνει το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης την Πέμπτη (8/12), ωστόσο τα περιθώρια να συνεχίσει να αγοράζει ομολόγα, το σπουδαιότερο εργαλείο στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, στενεύουν.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως, την ώρα που ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης ήδη αγγίζει ιστορικά υψηλά και η «σπανιότητα» των επιλέξιμων ομολόγων καθίσταται πρόβλημα, αναλυτές και ασκούντες την πολιτική τονίζουν πως η ΕΚΤ πρέπει να βρει τρόπο να αποκλιμακώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η όποια συζήτηση περί αποκλιμάκωσης του QE εγκυμονεί τον κίνδυνο να τρομάξουν οι επενδυτές, σε μία δύσκολη πολιτική περίοδο.
Τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, οδεύουν προς εκλογές την επόμενη χρονιά (2017), με τις αντιευρωπαϊκές τάσεις να γνωρίζουν άνθιση, σημειώνει η WSJ.
Στις ΗΠΑ, οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν απότομα και οι αγορές βρέθηκαν σε ασταθές έδαφος, όταν το 2013 ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve - Fed), Ben Bernanke, υπαινίχθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, οικονομολόγο της Pictet Group, προειδοποίησε πως «αυτή τη στιγμή, υπόνοιες περί αποκλιμάκωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα πυροδοτούσαν «κωνικό ξέσπασμα» (temper tantrum), που με τη σειρά του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη και να αναγκάσει την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα».
Παράλληλα, η WSJ αναφέρει συγκεκριμένα στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ιταλία, αν η ΕΚΤ «πατήσει φρένο».
«Οι πληρωμές τόκων για το χρέος της χώρας, το οποίο είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο από την οικονομία της, είναι πιθανό να αυξηθούν, αν η ΕΚΤ σταματήσει τις αγορές, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη», προειδοποιεί συγκεκριμένα η WSJ, υπενθυμίζοντας πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, δήλωσε παραίτηση, μετά την ήττα στο ιταλικό δημοψήφισμα.
Ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει απορρίψει πληροφορίες πως τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν συζητήσει για την αποκλιμάκωση του προγράμματος, καθιστώντας σαφές πως τα μέτρα της τράπεζας πρέπει να διατηρηθούν προσώρας.
Μάλιστα, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα QE κατά έξι μήνες, ίσως διατηρώντας το ύψος των αγορών στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, αν δεν υπάρξει παράταση, τον Μάρτιο του 2017.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι αγορές δε γίνεται να συνεχιστούν εσαεί, καθώς το σύμπαν των στοιχείων ενεργητικού είναι περιορισμένο.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ οφείλει να έχει έτοιμα τα σχέδια εξόδου, προτού αποφασίσει τελικά την έξοδο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης