Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock: Η ποσοτική χαλάρωση της EKT πρέπει να χρηματοδοτεί δαπάνες για υποδομές

BlackRock: Η ποσοτική χαλάρωση της EKT πρέπει να χρηματοδοτεί δαπάνες για υποδομές
«Το τραπεζικό σύστημα έχει κολλήσει και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν άλλα περιθώρια»
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να αναδιοργανωθεί και να στραφεί προς τη χρηματοδότηση δαπανών που αφορούν τις υποδομές, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock (διαχωρίζεται 1,6 τρισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία!), Rick Rieder.
Επί αυτού, ο κ. Rieder παροτρύνε την Ε.Κ.Τ. να κατευθύνει τις αγορές προς ομόλογα που εκδίδουν οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, που χρηματοδοτούν τις υποδομές.
Επίσης, ο αναλυτής εξέφρασε την άποψη πως η Ε.Κ.Τ. πρέπει να αποφύγει το λανθασμένο δίλημμα αν θα συνεχίσει την ίδια πορεία ή αν θα ξεκινήσει μειώσει το μηνιαίο ποσό αγοράς εταιρικών ομολόγων (στα 80 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο).
«Το τραπεζικό σύστημα έχει κολλήσει και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν άλλα περιθώρια.
Χρειάζεται μια αλλαγή παιχνιδιού και αυτό θα δώσει στις αγορές και στις εταιρείες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα γίνουν πραγματικές δαπάνες στην οικονομία.
Η Ε.Κ.Τ. πρέπει να προωθήσει τις τοπικές υποδομές, την ανάπτυξη του εμπορίου και τις ισορροπημένες (από πλευράς ισολογισμού) επιχειρηματικές δραστηριότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σε αυτό το σημείο η εφημερίδα υπενθυμίζει πως την άποψη να στραφεί το QE στη χρηματοδότηση υποδομών είχε εκφράσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.
Το QE θα παραταθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά 6 μήνες το Μάρτιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης