Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία απαιτεί από την ΕΚΤ περισσότερο χρόνο για να διασωθεί η Monte dei Paschi

Η Ιταλία απαιτεί από την ΕΚΤ περισσότερο χρόνο για να διασωθεί η Monte dei Paschi
Αν η ΕΚΤ αρνηθεί το αίτημα της Monte dei Paschi, είναι πολύ πιθανό, ότι αυτή θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος με χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων, δηλαδή θα εθνικοποιηθεί
Περισσότερο χρόνο - περίπου 5 εβδομάδες - απαιτεί η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να καταφέρει να διασώσει την βαθύτατα προβληματική τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Monte dei Paschi di Siena.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδος Financial Times (FT) σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, η Ιταλία θέλει να παραταθεί η ασφυκτική προθεσμία για τη διάσωση της μεγάλης ιταλικής τραπέζης, διαφορετικά είναι έτοιμη να κατηγορήσει την ΕΚΤ ως υπαίτια για τις απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές της (bail in) αν η Ρώμη εξαναγκαστεί να την εθνικοποιήσει επειγόντως με κεφάλαια των φορολογούμενων.
Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi - στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών - ζητά από την ΕΚΤ να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία ανακεφαλαιοποίησης της τραπέζης τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017, ούτως ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει σύνθετη προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 5 δισ. ευρώ.
Σε επιστολή του προς την ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής τραπέζης επικαλείται λόγους πολιτικής αστάθειας - λόγω της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi - οι οποίοι καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη ολοκλήρωση της ΑΜΚ πριν τον διορισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, αν η ΕΚΤ αρνηθεί το αίτημα της Monte dei Paschi είναι πολύ πιθανό, ότι αυτή θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος με χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων, δηλαδή θα εθνικοποιηθεί, προκαλώντας - σύμφωνα με τους νέους, ισχύοντες κανόνες στην Ε.Ε. - τεράστιες απώλειες στους ιδιώτες ομολογιούχους τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της τραπέζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης