Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα της May για το Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα της May για το Brexit
Η σημερινή ψηφοφορία δε δεσμεύει νομικά την κυβέρνηση ή τα μέλη του κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή σε πολιτικό επίπεδο
Οι Βρετανοί βουλευτές στήριξαν με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο το σχέδιο της πρωθυπουργού Theresa May να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου του 2017.
Ειδικότερα, έπειτα από έξι ώρες διαβουλεύσεων, η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου υπερψήφισε με 448 ψήφους, έναντι 75 κατά, την πρόταση ότι δεσμεύονται να στηρίξουν το χρονοδιάγραμμα της May για την επίσημη ανακοίνωση της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε..
Με την ίδια πρόταση, η May δεσμεύεται να καθορίσει το διαπραγματευτικό σχέδιό της σε χρόνο τέτοιο, που οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να το εξετάσουν λεπτομερώς, προτού αρχίσει η διαδικασία της εξόδου.
Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα είναι «οι πιο σημαντικές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις στη σύγχρονη εποχή», υποστήριξε ο David Davis, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, ενώ προειδοποίησε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να μη λάβει ό,τι θέλει στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για διαπραγμάτευση, όχι για πολιτική δήλωση, και ως εκ τούτου μπορεί να μην καταλήξουμε εκεί που στοχεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η σημερινή ψηφοφορία δε δεσμεύει νομικά ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τα μέλη του κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή σε πολιτικό επίπεδο, για τις περίπλοκες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική της, φοβούμενη ότι, με αυτό τον τρόπο, οι Βρυξέλλες θα αποκτήσουν το πλεονέκτημα, ενόψει της εκκίνησης των συνομιλιών το 2017.
Η απόφαση της Τετάρτης, επιπλέον, σημαίνει πως η May θα πρέπει να γνωστοποιήσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη μορφή της τελικής συμφωνίας που επιθυμεί, προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης