Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Trump στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές "είδε" η CIA

Reuters: Παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Trump στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ "βλέπουν" τώρα προσπάθεια της Μόσχας να επηρεάσει και τις γερμανικές εκλογές του 2017
H CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικάνικες εκλογές για να βοηθήσει τον Donald Trump να κερδίσει και όχι απλά για να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η προεκλογική εκστρατεία σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της ρώσικης κυβέρνησης για να βοηθήσουν τον Trump στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές.
Η Washington Post έγραψε την Παρασκευή 9/12 ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ταυτοποιήσει άτομα με διασυνδέσεις με τη ρώσικη κυβέρνηση, τα οποία παρείχαν χιλιάδες e-mails από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Hillary Clinton.
Μετά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα το φθινόπωρο οι Ρώσοι χάκερς έστρεψαν αποκλειστικά την προσοχή τους στoυς Δημοκρατικούς και τα e-mails που διέρρευσαν έκαναν ζημιά στη Clinton και το κόμμα της, ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.
"Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοιχείο για τους σκοπούς τους" ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας ότι "αν ήθελαν απλά να πλήξουν το εκλογικό μας σύστημα, δεν θα δημοσίευαν στοιχεία μόνο ενός κόμματος, ειδικά όταν συμμετείχε κάποιος σαν τον Trump σε αυτές τις εκλογές".
Σύμφωνα με μία άλλη πηγή, οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι προσπάθειες της Μόσχας αλλοίωσαν ή, έστω επηρέασαν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ.
Τα χακαρισμένα e-mail που διοχετεύτηκαν στα WikiLeaks είχαν σκοπό να ντροπιάσουν την προεκλογική εκστρατεία της Clinton.
Αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση του Putin αποφάσισε να αυξήσει τις πιθανότητες του Trump για να νικήσει.
Οι Ρώσοι φαίνεται να κατάλαβαν ότι ο Trump είχε ελπίδες και θα ήταν πιο φιλικός για τη χώρα τους απ' ό,τι η Clinton, ειδικά σε θέματα όπως η διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων.
Η Μόσχα κάνει προσπάθεια να επηρεάσει και τις γερμανικές εκλογές μέσω μίας κλιμακούμενης εκστρατείας προώθησης των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη που άρχισε πάνω από μία δεκαετία πριν.
Και στις δύο περιπτώσεις οι καμπάνιες του Putin τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ θέλουν να απορρυθμίσουν το δυτικό πρότυπο δημοκρατίας, προωθώντας ακραίους υποψήφιους και κόμματα.
Τον Οκτώβριο του 2016 η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για μία εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων ενάντια σε οργανισμούς του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος Barack Obama είχε προειδοποιήσει τον Putin για τις συνέπειες αυτών των επιθέσεων.
Ο Trump ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί πως η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις.
Η ομάδα του έκανε μία αναφορά "για ισχυρισμούς περί ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές των ΗΠΑ" την Παρασκευή 9/12, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει στο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης