Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο κοινοβούλιο για έγκριση η συνταγματική μεταρρύθμιση ενίσχυσης των εξουσιών του Erdogan

Τουρκία: Στο κοινοβούλιο για έγκριση η συνταγματική μεταρρύθμιση ενίσχυσης των εξουσιών του Erdogan
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο
Μια πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου T. Erdogan, υποβάλλει σήμερα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 20 άρθρα και προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
 «Θα υποβάλουμε την πρότασή μας για συνταγματική μεταρρύθμιση αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», δήλωσε χθες Παρασκευή 9/12  ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yıldırım στη διάρκεια ομιλίας του.
Όπως ανέφερε, «αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα (…) θα βάλει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών» και θα προσφέρει στην Τουρκία «ισχυρή εκτελεστική εξουσία».
Πάντως, η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Erdogan ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το νομοσχέδιο υποστηρίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης