Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Κανένας δεν θέλει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, εκτός από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

tags :
Bloomberg: Κανένας δεν θέλει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, εκτός από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων
Ο πρόεδρος της Ιταλίας θέλει σταθερότητα και προτιμά μία κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2018
Την επόμενη μέρα για την Ιταλία μετά την παραίτηση του Matteo Renzi εξαιτίας της εμφατικής ήττας του στο δημοψήφισμα προσπαθεί να σκιαγραφήσει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος Sergio Matarella θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο νίκης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Λογικά, ο Matarella θα επιδιώξει να βρει έναν πρωθυπουργό που θα έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο επικεφαλής της Γερουσίας Pietro Grasso και ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini έχουν ακουστεί ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Renzi, που μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την αντικατάστασή του.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας θέλει σταθερότητα και προτιμά μία κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2018, έτσι ώστε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο ενός θριάμβου του κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Το ερωτηματικό είναι αν θα συναινέσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε μία τέτοια προοπτική γιατί η διαφορά της ήττας στο δημοψήφισμα ήταν τόσο μεγάλη που μπορεί να αναγκάσει τον Renzi να αποχωρήσει και από την ηγεσία του κόμματός του.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει τη δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, εξάλλου, αν και ιδρύθηκε μόλις του 2009 από μία διαδικτυακή πρωτοβουλία του Beppe Grillo, έχει αναλάβει έναν αντισυστημικό ρόλο με μία ευρωσκεπτικιστική ρητορική, αν και σε αντίθεση με το κόμμα της Le Pen, έχει περισσότερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Κέρδισε στις δημοτικές εκλογές στη Ρώμη και το Τορίνο και θέλει να διοργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Στο πρόσφατο δημοψήφισμα τάχθηκε κατά των μεταρρυθμίσεων του Renzi, που ήθελε να μειώσει τις εξουσίες της Γερουσίας.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θέλει εκλογές άμεσα και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα προκρινόταν στον δεύτερο γύρο και θα κέρδιζε το Δημοκρατικό Κόμμα με 53% - 47%.
Μία επιστροφή στα πράγματα με τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνασπισμού σκέφτεται, εξάλλου, και ο πρώην - και τελευταίος εκλεγμένος - πρωθυπουργός Silvio Berlusconi.
Η επόμενη προτεραιότητα της Ιταλίας, εκτός από τον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που αυτή τη στιγμή δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα κόμμα που θα συγκεντρώσει το 40% και πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Την ίδια στιγμή το ευρώ υποχώρησε  στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάρτιοο του 2015 μόλις ο Renzi γνωστοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου την πρόθεσή του να παραιτηθεί.
Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ανέβηκε επίσης πάνω από 2%.
Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να περιπλέξει και την προσπάθεια της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena να εξασφαλίσει 5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της έκθεσής της σε κόκκινα δάνεια ύψους 27,7 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία, κάτι που θα οδηγήσει σε παρέμβαση του κράτους ή, καθυστέρηση της εκκαθάρισης της τράπεζας.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλες τράπεζες της Ιταλίας, όπως η Banca Carige της Γένοβας, υπό την πίεση της ΕΚΤ για να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους.
Tέλος, ο υφυπουργός της Ιταλίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι η ψήφος υπέρ του "όχι" ήταν ένα πισωγύρισμα, αλλά δεν απειλεί τις ιταλικές τράπεζες, ούτε την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης