Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη με 38 νεκρούς και 155 τραυματίες - Ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία

tags :
Μακελειό στην  Κωνσταντινούπολη με  38 νεκρούς και 155 τραυματίες -  Ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία
Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Τουρκία
(upd6) Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Τουρκία, μετά από τη διπλή βομβιστική επίθεση με τους 38 νεκρούς και σε 155 τραυματίες το βράδυ του Σαββάτου 10/12 στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός, Β. Yildirim, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει "σχεδόν καμία αμφιβολία" ότι το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση.
Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στους τραυματίες που νοσηλεύονται, ανέφερε ότι  η επίθεση είναι μια ευκαιρία για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για πιο εντατική καταδίωξη της ανταρτικής οργάνωσης.
Όπως είπε «είναι ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν έργο του PKK».
Από την πλευρά του, ο  πρόεδρου Erdogan τόνισε ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας μέχρι το τέλος.
Πάντως, σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Suleyman Soylu, αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων σε 38 νεκρούς, ενώ  155 είναι οι τραυματίες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι συνολικά 30 αστυνομικοί, 7 πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος η ταυτότητα του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση.
Ο Suleyman Soylu δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή.
Νωρίτερα ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus δήλωσε ότι το PKK μπορεί να ευθύνεται για την διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10/12 στην Κωνσταντινούπολη.
Ειδικότερα, ο Numan Kurtulmus σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, που άφησε πίσω της 29 νεκρούς και 166 τραυματίες.
Όπως είπε, «τα στοιχεία δείχνουν το PKK.
Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση.
Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk υπογράμμισε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.
Στο μεταξύ στη χώρα σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους.
Ο πρωθυπουργός Binali Yıldırım έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Erdogan ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν,  όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ενώ χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες.
Πάντως, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση.

Απολογισμός της επίθεσης

Σε 38 (από 29 αρχικά) φτάνει πλέον ο αριθμός των θυμάτων και σε 155 (από 166 αρχικά) των τραυματιών από τη διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου 10/12 την Κωνσταντινούπολη, σε  μια περιοχή έξω από το  στάδιο της Μπεσίκτας.
Από το σύνολο των 38 θυμάτων, 30 είναι αστυνομικοί, 7 πολίες, ενώ ακόμη ένας δεν έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu.
Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, όπως ανέφερε νωρίτερα ο  Suleyman Soylu, 17 από αυτούς χειρουργούνται και 6 βρίσκονται στην εντατική.
Παράλληλά, συνελήφθησαν 10 άτομα και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.
Πάντως, η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος με παγιδευμένα εκρηκτικά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus, ενώ ακολούθησε επίθεση βομβιστή - καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα αργότερα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, σημειώνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.
«Εμοιαζε με κόλαση.
Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό.
 Επινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Omer Yilmaz, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ  (Dolmabahce), που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ για το τουρκικό πρωτάθλημα είχαν ήδη διασκορπιστεί.


Νωρίτερα, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ακολούθησαν πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε οτι υπάρχουν τουλάχιστον 20 τραυματίες οι οποίοι είναι αστυνομικοί.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Ahmet Arslan, με ανάρτηση που πραγματοποίησε σε προσωπικό του λόγαρισαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση είναι αρκετά πιθανό, την ίδια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν έρευνες.
Να σημειώσουμε ότι λίγες ώρες πριν διεξαγόταν αγώνας στη γήπεδο της Μπεσίκτας, ωστόσο όπως μεταδίδουν τα τοπικά δίκτυα, όλοι οι φίλαθλοι είχαν αποχωρήσει από το γήπεδο.





(Πρώτη ενημέρωση 22:11, Σαββάτο 10 Δεκεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης