Τελευταία Νέα
Διεθνή

Woods (BoE): Απαιτείται μεταβατικό σχέδιο Brexit για τις βρετανικές τράπεζες προς αποφυγή αναταράξεων

Woods (BoE): Απαιτείται μεταβατικό σχέδιο Brexit για τις βρετανικές τράπεζες προς αποφυγή αναταράξεων
«Όσο πιο ομαλή είναι η διαδικασία της προσαρμογής, τόσο μικρότεροι πιθανολογείται πως θα είναι οι κίνδυνοι για τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο τραπεζικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια ενδιάμεση συμφωνία που θα ισχύσει μέχρι την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα υποσκάψει τη χρηματο-οικονομική της σταθερότητα.
Αυτό επεσήμανε σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο εκ των υποδιοικητών της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (ΒοΕ) και επικεφαλής της εποπτικής της αρχής Prudential Regulation Authority, Sam Woods, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν προς όφελος της Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης Ε.Ε. να διατηρήσουν έναν «καλό βαθμό» ενοποίησης των χρηματο-οικονομικών αγορών τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
«Όσο πιο δύσβατα είναι τα σύνορα στο χώρο των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, τόσο περισσότερο πολύπλοκη αναμένεται να είναι η δομή που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες», είπε ο Woods.
Ο ίδιος ζήτησε την ταχεία σύνταξη και εφαρμογή ενός σχεδίου μετάβασης προς το Brexit για τις βρετανικές τράπεζες, από το σήμερα μέχρι την έναρξη εφαρμογής των όποιων νέων εμπορικών όρων συμφωνηθούν με την Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον Woods, οι βρετανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στη χονδρική τραπεζική, στην εκκαθάριση συναλλαγών και στη διαχείριση ενεργητικού είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υπόλοιπες και αντιμετωπίζουν «μη ασήμαντη αναδιάρθρωση», τονίζοντας ότι όταν οι τράπεζες καθίστανται περισσότερο πολύπλοκες λειτουργικά είναι δυσκολότερος ο ρόλος του επόπτη ενώ αυτές τείνουν να κλείνουν ευκολότερα όταν βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.
«Όσο πιο ομαλή είναι η διαδικασία της προσαρμογής, τόσο μικρότεροι πιθανολογείται πως θα είναι οι κίνδυνοι για τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου, επεσήμανε.
Για τον ίδιο, το Brexit δεν αναμένεται να αναδειχθεί σε «σπουδαία υπόθεση» για τη λιανική και εμπορική τραπεζική, τις γενικές ασφάλειες και τις ασφαλίσεις ζωής.
Όπως είπε, χρειάζεται να ξεκαθαριστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επιδιώξεις της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brexit, καθώς πολλές τράπεζες στη Βρετανία αναμένεται να λάβουν τον πρώτο γύρο των αποφάσεών τους για ενδεχόμενη γεωγραφική τους μετακίνηση εντός των επομένων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης