Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ανανεωμένες ελπίδες για τη UniCredit, αλλά τα τραπεζικά δεινά της Ιταλίας δεν έχουν τελειώσει

Economist: Ανανεωμένες ελπίδες για τη UniCredit, αλλά τα τραπεζικά δεινά της Ιταλίας δεν έχουν τελειώσει
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μπορεί επιτέλους να ζωντανέψει
Στη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit και στο σχέδιο για την εξυγίανσή της, που παρουσιάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου, αναφέρεται το βρετανικό περιοδικό Economist.
Με βάση το σχέδιο του Jean-Pierre Mustier, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, η UniCredit θα μειώσει τα προβληματικά δάνειά της κατά 17,7 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας μια εφάπαξ πρόβλεψη 8,1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, θα εξοικονομήσει 1,7 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2019, «κόβοντας» ακόμα 6.500 θέσεις εργασίας, πέραν των 7.500 που είχαν ανακοινωθεί για να μειωθεί το εργατικό δυναμικό κατά 14%.
Επιπλέον, το 2017 αναμένεται να αντλήσει 13 δισ. ευρώ από τις αγορές - μόλις 2 δισ. ευρώ λιγότερα από την κεφαλαιοποίησή της την ημέρα της ανακοίνωσης.
Οι αγορές ενθουσιάστηκαν με το σχέδιο, με τη μετοχή της τράπεζας να ενισχύεται κατά 16%, προτού υποχωρήσει την επόμενη ημέρα, σημειώνει το περιοδικό.
Ο κ. Mustier ήταν ήδη πολύ απασχολημένος.
Μόλις την προηγούμενη ημέρα η UniCredit πούλησε την Pioneer, τον βραχίονα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, στη γαλλική Amundi.
Πρόσφατα πούλησε και το μερίδιό της στη Bank Pekao, στην Πολωνία, καθώς και το 30% της Fineco, μιας ιταλικής ηλεκτρονικής τράπεζας, στην οποία πάντως διατηρεί τον έλεγχο.
Το σχέδιο για τις προβλέψεις και το κόστος αναδιάρθρωσης θα αντισταθμίσουν κάπως τα κέρδη από τις πωλήσεις.
Ωστόσο, το αφεντικό εκτιμά πως ο δείκτης των μετοχών ως προς τα ριψοκίνδυνα assets θα βρεθεί από το 10,8%, το δεύτερο χαμηλότερο στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, σε τουλάχιστον 12,5% έως το 2019.
Η UniCredit έχει ήδη «ενοχλήσει» δύο φορές τους επενδυτές από όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, για 4 δισ. ευρώ το 2010 και για 7,5 δισ. ευρώ το 2012.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ενδεχομένως να ζητήσει για άλλα 4 με 9 δισ. ευρώ, με τα 13 δισ. ευρώ να εμφανίζονται ως αδικαιολόγητα τολμηρό ποσό.
Ωστόσο, η τόλμη είναι ίσως αυτό που χρειάζεται η τράπεζα, που βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια.
Αν και λιγότερο από 50% των εσόδων της προέρχονται από την Ιταλία, το πλήγμα από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και το ζήτημα των δανείων είναι ισχυρό.
Ακόμα και μετά της αύξηση αυτής της εβδομάδας, οι μετοχές της UniCredit διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το 1/3 της λογιστικής αξίας της τράπεζας.
Έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% αυτό τον χρόνο.
Ο κ. Mustier δεν υπόσχεται το φεγγάρι: υπόσχεται απλώς μια «απλή, πανευρωπαϊκή εμπορική τράπεζα» με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 9% μέσα σε τρία χρόνια.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μπορεί επιτέλους να ζωντανέψει.
Η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας και παλαιότερη του κόσμου, δυστυχώς, είναι ετοιμόρροπη, σχολιάζει το Economist.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι η Monte dei Paschi di Siena πρέπει να αυξήσει κατά 5 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαιά της μέχρι το τέλος του έτους.
Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζίτες επιμένουν σε ένα σχέδιο στην αγορά, μια διάσωση από το κράτος φαίνεται πιθανή.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αυτό μεταφράζεται σε… «πόνο» για τους ομολογιούχους.
Τα τραπεζικά δεινά της Ιταλίας απέχουν πολύ από το να τελειώσουν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης