Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017, οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ

Reuters: Μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017, οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ
Το Reuters υπενθυμίζει πως το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, την Ολλανδία και ίσως την Ιταλία
Η συζήτηση για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «παγώσει» και αναμένεται να… ξεπαγώσει μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017.
Και αυτό, διότι το ζήτημα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ιδιαιτέρως πολιτικά φορτισμένο στη Γερμανία.
Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους, με καλή γνώση του ζητήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπειτα από πολλά χρόνια αγώνα κατά της κρίσης, η ΕΚΤ έχει συνειδητοποιήσει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 2,3 τρισ. δολαρίων χάνει τον αντίκτυπό του και τυχόν σημαντικές νέες κινήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική, αφήνοντας την εκτεθειμένη στην κριτική.
Το Reuters υπενθυμίζει πως το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, την Ολλανδία και ίσως την Ιταλία.
Ωστόσο, οι γερμανικές εκλογές εγκυμονούν κινδύνους για την ΕΚΤ, καθώς πολλοί Γερμανοί βλέπουν τη νομισματική πολιτική ως αρνητική για τις αποταμιεύσεις και τις τιμές των κατοικιών.
Έχοντας αποφασίσει πρόσφατα την επέκταση του APP (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων), στόχος είναι να μην υπάρξουν νέες αποφάσεις έως τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, είπαν οι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να παρέμβει, αν η ανάπτυξη επιβραδύνει σημαντικά ή αν πολιτικές εξελίξεις, είτε λόγω των εκλογικών διαδικασιών είτε λόγω αλλαγών στην πολιτική που ασκείται στις ΗΠΑ - μετά και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση Trump, ασκήσουν σοβαρές πιέσεις στις αγορές.
«Πάντως, αν όλα πάνε καλά, τότε δε θα εξετάσουμε σοβαρά τις επόμενες κινήσεις μας έως τον Σεπτέμβριο», τόνιζε εις εκ των αξιωματούχων.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Σε περίπτωση, δε, που η ΕΚΤ αναγκαστεί να παρέμβει εκ νέου, τότε το πιθανότερο είναι το μηνιαίο ποσό αγορών να αυξηθεί, σημειώνει αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως από τον Απρίλιο του 2017 και έπειτα οι μηνιαίες αγορές θα κατέλθουν στα 60 δισ. ευρώ, έναντι 80 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης