Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσα στο 2017 η νέα λίστα με τα σημαντικά έργα ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

Μέσα στο 2017 η νέα λίστα με τα σημαντικά έργα ενεργειακών υποδομών της ΕΕ
Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για projects σε αέριο - ηλεκτρισμό
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται πως θα είναι η επικαιροποίηση της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (τα λεγόμενα PCIs) της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, εντός του 2017, καθώς θα προσδιορίσει εκτός από την υλοποίηση συγκεκριμένων projects και τις γεωπολιτικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις, της επόμενης διετίας.
Ήδη πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν απηύθυνε πρόσκληση, έως τις 22 Ιανουαρίου 2017, για την υποβολή έργων αερίου και ηλεκτρισμού ως υποψηφίων για την κατάρτιση της νέας λίστα των PCIs, που θα συνταχθεί και θα εγκριθεί έως το τέλος του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη λίστα έργων ενεργειακής υποδομής εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2013, με την δέσμευση να επικαιροποιείται (με την πρόσθεση ή αφαίρεση έργων, ανάλογα με τους προσανατολισμούς και τις ανάγκες κάθε χρονικής περιόδου) ανά δύο έτη.
Τα PCIs επωφελούνται από τις ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από τον μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), κάτι που συμβάλλει και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Στο πλαίσιο του CEF για την περίοδο 2014 – 2020 διατίθενται κονδύλια συνολικού ύψους 5,35 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι στα PCIs περιλαμβάνονται έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (ώριμα ή μη) και σε αυτό το πλαίσιο στηρίζονται από το επίπεδο των μελετών έως την υλοποίηση της κατασκευής τους.

Η σημερινή λίστα

Η πρώτη αναθεώρηση της λίστας έγινε το 2015 και περιέλαβε συνολικά 195 έργα, με βασικό στόχο την σταδιακή οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης, μέσω της ολοκλήρωσης των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών μεταφοράς ενέργειας.
Επίσης ενισχύουν το επίπεδο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, με την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στον τρέχοντα κατάλογο περιλαμβάνονται συνολικά 108 έργα ηλεκτρικής ενέργειας, 77 φυσικού αερίου, 7 πετρελαίου και 3 για έξυπνα δίκτυα.
Η ισορροπία που επιτεύχθηκε μεταξύ έργων ηλεκτρικής ενέργειας και έργων φυσικού αερίου οφείλεται επίσης στον σαφή προσδιορισμό έργων προτεραιότητας στο περιφερειακό πλαίσιο.
Η κατανομή των έργων γίνεται με βάση 6 συγκεκριμένους άξονες ενδιαφέροντος:

-Διάδρομος προτεραιότητας «υπεράκτιο δίκτυο των Βορείων Θαλασσών».

-Διάδρομος προτεραιότητας «διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στην Δυτική Ευρώπη».

-Διάδρομος προτεραιότητας «διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νότια Ευρώπη».

-Διάδρομος προτεραιότητας «σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής».

-Διάδρομος προτεραιότητας «διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην δυτική Ευρώπη».

-Διάδρομος προτεραιότητας «διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ελληνικό ενδιαφέρον

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται σημαντικά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (Poseidon-IGI) -που συνδέεται με τον Turkish stream και την τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο.
Επιπλέον αναφέρεται ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Βόρεια Ελλάδα και ο σταθμός συμπίεσης αερίου στους Κήπους, ενώ αφαιρέθηκε από την λίστα ο πλωτός σταθμός ΥΦΑ στον κόλπο της Καβάλας με την ονομασία Aegean LNG -ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματικό στην Αλεξανδρούπολη.
Σε επίπεδο ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται το υδροηλεκτρικό με άντληση-ταμίευση στην Ελλάδα (Αμφιλοχία), καθώς και η δέσμη Ισραήλ – Κύπρου -Ελλάδας, μεταξύ της πόλης Hadera και της περιφέρειας Αττικής (το έργο που είναι γνωστό ως Euroasia Interconnector -Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός- που περιλαμβάνει την διασύνδεση από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική.
Το έργο θεωρείται ότι συνδέεται με τον αγωγό αερίου East Med.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης