Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας: 6,6 δισ. το τελικό κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi και οι 7 ερωτήσεις

Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας: 6,6 δισ. το τελικό κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi και οι 7 ερωτήσεις
Το ιταλικό Δημόσιο θα αποζημιώσει με 2 δισ. ευρώ τους επενδυτές λιανικής της Monte dei Paschi για τις ζημίες που θα υποστούν από τη διάσωση της τράπεζας
Σε 6,6 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το συνολικό κόστος κρατικής διάσωσης της προβληματικής τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 η κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Το άμεσο κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi για το ιταλικό Δημόσιο θα είναι 4,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν σε δεύτερη φάση για την αποζημίωση των επενδυτών λιανικής λόγω των ζημιών που θα υποστούν.
Το κόστος διάσωσης άλλων ιταλικών τραπεζών θα διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

Monte dei Paschi: Σχεδιάζει την έκδοση νέου χρέους 15 δισ. ευρώ το 2017 για να ενισχύσει την ρευστότητα

Στην έκδοση ομολόγων και εμπορικών τίτλων με στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ σχεδιάζει για το 2017 η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στόχος της προβληματικής τράπεζας είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Οι εκδόσεις ομολόγων θα στηριχθούν από κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο η Κομισιόν συμφώνησε να επεκτείνει κατά έξι μήνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», το 1/3 του νέου χρέους θα έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια, ενώ το υπόλοιπο θα είναι τριετούς ωρίμανσης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, στα 6,6 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το συνολικό κόστος κρατικής διάσωσης της προβληματικής τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 η κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Το άμεσο κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi για το ιταλικό Δημόσιο θα είναι 4,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν σε δεύτερη φάση για την αποζημίωση των επενδυτών λιανικής λόγω των ζημιών που θα υποστούν.
Το κόστος διάσωσης άλλων ιταλικών τραπεζών θα διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.


7 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Monte Dei Paschi

Η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει να αυξήσει τα κεφάλαια της κατά 8,8 δισεκ. ευρώ, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 6,6 δισεκ. ευρώ.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni - ο οποίος αντικατέστησε τον Matteo Renzi επιβλέπει μεγαλύτερη εθνικοποίηση τράπεζας στην Ιταλία από το 1930.
Μέχρι 20 δισεκ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για στηρίξουν την Monte Paschi και άλλες τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι οι υπάρχοντες επενδυτές απορροφούν επίσης μέρος των ζημιών.
Το Bloomberg σε 7 ερωτήσεις - απαντήσεις αποσαφηνίζει για την τύχη της Monte Dei Paschi...

1. Δεν ήταν η διάσωση των τραπεζών ζήτημα του παρελθόντος;

Η ευρωπαική νομοθεσία μετά την οικονομική κρίση του 2008 έκανε την υποστήριξη των κρατών για βιώσιμες τράπεζες πιο δύσκολη.
Ωστόσο μια προληπτική και προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση είναι εφικτή αν μια τράπεζα είναι φερέγγυα.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θεωρεί την Monte Paschi φερέγγυα.
Σε μια τέτοια ανακεφαλαιοποίηση, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις state aid της ΕΕ απαιτούν συνήθως ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι επωμίζονται τις απώλειες, μια διαδικασία γνωστή ως bail-in.

2. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

 Η συμβολή της κυβέρνησης για την διάσωση της Monte Dei Paschi θα μπορούσε να ανέλθει στο 6,3 δις ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

3. Πώς θα ήταν ένα bail-in;

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που αποσκοπούν στον περιορισμό συμμετοχής των φορολογουμένων οι κάτοχοι ομολόγων της Monte Paschi με 4,3 δισεκ. θα αντιμετωπίσουν κάποιες απώλειες, μια διαδικασία γνωστή ως επιμερισμό των βαρών.
Οι κάτοχοι των τίτλων Monte Paschi ειδικά Tier 1 θα πάρουν το 75% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, ενώ τα Tier 2 ομόλογα θα μετατραπούν σε 100% της ονομαστικής αξίας.

4. Τι σημαίνει αυτό για τους ομολογιούχους και τους ιδιοκτήτες των CDS;

Οι πιστωτές, αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες.
Το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μετριάσει τις ζημίες για τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν περίπου 2 δις ευρώ από τα ομόλογα.
Μια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων μπορεί να προσδιορίσει τι σημαίνει για τα ίδια κεφάλαια.
Οι συμβάσεις CDS ανέρχονται σε 263 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Depository Trust & Clearing Corp.

5. Γιατί δεν μπόρεσε η Monte Paschi να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια από μόνη της;

Η μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα στις 4/12/2016 αποθάρρυνε τους επενδυτές.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 η τράπεζα παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειές της να αυξήσει κατά 5 δισ τα κεφάλαια της είχε αποτύχει.

6. Γιατί η Monte Paschi έχει ανάγκη τα χρήματα;

Αυτή τη στιγμή, τα κεφαλαιακά επίπεδα της Monte Paschi δεν είναι καταστροφικά:
Ο δείκτης Tier 1 κοινών μετοχών, ήταν 11,5% στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016.
Αλλά κρίθηκε η πιο αδύναμη μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης στα stres tests τον Ιούλιο του 2016 της EKT.
Είχε σχεδιαστεί τιτλοποίηση και πώλησης 28 δισεκ. ευρώ επισφαλών δανείων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν επίσης και για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ικανότητα της Monte Paschi, η οποία δήλωσε ότι η ρευστότητα της "επιδεινώθηκε ραγδαία", τον Δεκέμβριο του 2016.

7. Θα μπορούσε η Monte Paschi να επηρεάσει και άλλες ιταλικές τράπεζες;

Η Monte Paschi έχει γίνει σημείο αναφοράς για το τραπεζικό σύστημα.
Το σχέδιο διάσωσης της μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους άλλους.
Τράπεζες όπως Veneto, Banca Popolare di Vicenza SpA και Veneto Banca SpA θα λάβουν περίπου 1 δις ευρώ.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας UniCredit SpA έχει μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει ότι θα θα μειώσει τον αριθμό απασχολούμενων, θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και θα υλοποιήσει ΑΜΚ 13 δισ αρχές 2017.....
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης