Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην «αγκαλιά» της Κίνας στέλνει συμμάχους και πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ο προστατευτισμός του Trump

tags :
Στην «αγκαλιά» της Κίνας στέλνει συμμάχους και πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ο προστατευτισμός του Trump
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η άρνηση του Trump να κατανοήσει την αξία του διεθνούς εμπορίου και ιδιαίτερα της TPP, «στέλνει» παραδοσιακούς φίλους των ΗΠΑ στην «αγκαλιά» της Κίνας
Η έλευση του νέου έτους αναμφισβήτητα στρέφει το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη στην ανάληψη των καθηκόντων - στις 20 Ιανουαρίου 2017 - του αμφιλεγόμενου νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ένα από πλέον χαρακτηριστικά προεκλογικά συνθήματα του Trump, ήταν ότι αν εκλεγεί θα κάνει «ξανά σπουδαίες τις ΗΠΑ», όμως το αποτέλεσμα των οικονομικών του πολιτικών δεν αποκλείεται τελικά να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Βασικό σημείο διαφωνίας πολλών οικονομολόγων διεθνώς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump αποτελεί βεβαίως ο οικονομικός προστατευτισμός που εκπροσωπεί και η συστηματική επίθεση που διεξάγει ενάντια στο διεθνές εμπόριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η δεδηλωμένη πρόθεσή του νέου προέδρου να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη διακρατική εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP), η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αμερικανικής έμπνευσης και εκτέλεσης μέσο ανάσχεσης και ελέγχου της οικονομικής ισχύος και κυριαρχίας της Κίνας στην Ασία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η TPP ευθυγραμμίζει τα οικονομικά συμφέροντα 12 χωρών που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες μαζί παράγουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με ηγετικό τον ρόλο των ΗΠΑ.
Ο Trump επιμένει να δαιμονοποιεί το διεθνές εμπόριο και να το κατηγορεί για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ξεχνώντας ότι είναι το διεθνές εμπόριο που έχει επιτρέψει στους βιομηχανικούς κολοσσούς της χώρας του να γιγαντωθούν και να επεκταθούν σε αναρίθμητες χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας εργασία σε Αμερικάνους στις ΗΠΑ, δημιουργώντας εισοδήματα και υπεραξίες που δεν θα υπήρχαν στο αυτιστικό, ομφαλοσκοπικό οικονομικό περιβάλλον που οραματίζεται ο Trump για τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να αγνοεί, ότι το διεθνές εμπόριο ωφελεί ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες από το εξωτερικό, κάτι που βεβαίως ισχύει και για τα αμερικανικά νοικοκυριά, για τα οποία η εισαγωγή φθηνών προϊόντων και υπηρεσιών στην πραγματικότητα προσφέρει μεγαλύτερη αγοραστική αξία στα εισοδήματά τους.
Άλλωστε, η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ στον τομέα της μεταποίησης δεν οφείλεται μόνο στη μεταφορά αμερικανικών γραμμών παραγωγής στην Ασία και στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη βελτιούμενη παραγωγικότητα της εργασίας και στις τεχνολογικές εξελίξεις που προάγουν τον αυτοματισμό στην παραγωγική διαδικασία.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP θα ενισχύσει υπέρμετρα την επιρροή της Κίνας στις οικονομικές εξελίξεις της Ασίας.
Ήδη η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην TPP, ενώ προωθεί τη δική της εκδοχή οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας υπό τη μορφή μιας συμφωνίας Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου στην Ασία-Ειρηνικό (FTAAP), αλλά και μιας ευρύτερης εκδοχής της συμφωνίας περιφερειακής συνεργασίας RCEP με 16 χώρες-μέλη του ασιατικού οργανισμού ASEAN.
Η Κίνα έχει ήδη κινηθεί επιθετικά για να καλύψει το κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από στρατηγικής σημασίας ζητήματα διεθνούς εμπορίου στην Ασία, ακόμα και από αυτά που ξεκάθαρα ωφελούν το οικονομικό και περιφερειακό συμφέρον των ΗΠΑ.
Η κατεδάφιση της συμφωνίας TPP από τις ΗΠΑ και η αντικατάστασή της από εμπορικές συμφωνίες που συντάσσει και προωθεί η Κίνα στην Ασία, επιτρέπει στην τελευταία να καθορίζει προς το συμφέρον της τους κανόνες διεξαγωγής του εμπορίου και πραγματοποίησης επενδύσεων σε μια από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η άρνηση του Trump να κατανοήσει την αξία του διεθνούς εμπορίου και ιδιαίτερα της TPP, «στέλνει» παραδοσιακούς φίλους των ΗΠΑ στην «αγκαλιά» της Κίνας, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, ενώ το Βιετνάμ και η Μαλαισία έχουν καταστήσει σαφές ότι δίχως την TPP θα στρέψουν πλέον αναγκαστικά το ενδιαφέρον τους στη συμφωνία RCEP που προωθεί η Κίνα.
Ακόμα και οι ίδιες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να αγνοήσουν το γεγονός, ότι η μη υλοποίηση της κατάργησης μεταξύ άλλων 18 χιλιάδων διαφορετικών δασμών, φόρων εισαγωγής και εμπορικών εμποδίων στο πλαίσιο της TPP, τώρα φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί - αν και με τρόπο διαφορετικό - στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών που προάγει η Κίνα στην Ασία.
Έτσι, πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις για λόγους διεθνούς ανταγωνιστικότητας θα βρουν τρόπο να αποτελέσουν μέρος της νέας εμπορικής πραγματικότητας που «χτίζει» μονομερώς και ανενόχλητη πλέον η Κίνα, προοπτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης