Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από το ορόσημο των 1000 δολαρίων το Bitcoin, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια

tags :
Πάνω από το ορόσημο των 1000 δολαρίων το Bitcoin, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια
Το Bitcoin χρησιμοποιείται για να διακινούνται χρήματα σε όλο τον κόσμο γρήγορα και ανώνυμα και δεν υπόκειται στην αρμοδιότητα κάποιας Αρχής
Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων αναρριχήθηκε σήμερα 2 Ιανουαρίου 2017 η αξία του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, φτάνοντας έτσι σε υψηλό τριετίας.
Αυτή τη στιγμή, περί τις 15:45, το Bitcoin αυξάνει ακόμα περισσότερο την τιμή του, στα 1.014,33 δολάρια (+1,67%).
Αξίζει να αναφερθεί πως για το 2016 το νόμισμα αύξησε την αξία του κατά το εκκωφαντικό 125%, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του να πραγματοποιείται στην Κίνα!!
Το Bitcoin χρησιμοποιείται για να διακινούνται χρήματα σε όλο τον κόσμο γρήγορα και ανώνυμα και δεν υπόκειται στην αρμοδιότητα κάποιας Αρχής, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό και για όσους θέλουν να αποφύγουν τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, όπως αυτούς της Κίνας.



Ασφαλές καταφύγιο, ακόμα και εν καιρώ… αισιοδοξίας στις αγορές

Το Bitcoin χρησιμοποιείται ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων, λειτουργεί δηλαδή όπως ο χρυσός.
Άρα θεωρείται παράδοξο το ότι κινείται σε ίδιας κατεύθυνσης πορεία με τις μετοχές.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου ο Dow Jones Industrial Average έχει αυξήσει κατά 8,7% την αξία του (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 23/12), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους S&P 500 και Nasdaq να είναι 5,8% και 5,2%.

Τον περιορισμό της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων ζητά από την ΕΕ η ΕΚΤ

Τον περιορισμό της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, επιχειρεί (σσ χωρίς να το έχει καταφέρει) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω των αυστηρότερων ελέγχων στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ανταλλαγής.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ κάλεσε στις 19/10 την Κομισιόν να μην προωθήσει οποιαδήποτε ρύθμιση που θα ευνοεί τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και να καταστήσει σαφές πως αυτή η μορφή χρήματος υστερεί σε σχέση με το πραγματικό χρήμα, τα μετρητά.
«Η αυξημένη εμπιστοσύνη στα εικονικά νομίσματα θα μπορούσε κατ 'αρχήν να επηρεάσει τον έλεγχο των Κεντρικών Τραπεζών στην προσφορά χρήματος.
Γι΄ αυτό τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να προωθήσουν κάποιο πλαίσιο που θα ευνοεί την ευρύτερη χρήση των εικονικών νομισμάτων», υποστήριζε μεταξύ άλλων η ΕΚΤ σε έγγραφο της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Τράπεζα είχε εξ' αρχής ταχθεί κατά της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων, με την πρόφαση πως αποτελούν ένα μέσο για την χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η τρομοκρατία…

Bloomberg: Ούτε το Bitcoin, ούτε οι ηλεκτρονικές πληρωμές - Τα μετρητά κυριαρχούν ακόμα στις συναλλαγές

Παρά την ραγδαία διάδοση του Bitcoin και των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών κλπ, τα μετρητά συνεχίζουν να κυριαρχούν ακόμα και σήμερα στις συναλλαγές, όπως διαπιστώνεται από τη σχετική έρευνα του Bloomberg.
Τα παρακάτω στοιχεία των τελευταίων μηνών αφορούν επτά ισχυρές οικονομικά χώρες που λαμβάνουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συναλλαγών με μετρητά, χωρίς όμως… αποτέλεσμα.
«Πολλοί έχουν προβλέψει πως τα ρευστά διαθέσιμα εξαφανίζονται ως μέσο πληρωμής.
Ωστόσο, οι εκθέσεις σχετικά με το "θάνατο" των μετρητών είναι υπερβολικές, σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει μία ομάδα αναλυτών…
Ενδεικτικά, η αξία των αμερικανικών δολαρίων και των ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει διπλασιαστεί από το 2005, φτάνοντας τα 1,48 τρισ. και 1,1 τρισ. αντίστοιχα.
Αν και η αύξηση μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη ζήτηση για τα εν λόγω νομίσματα σε χώρες του εξωτερικού, υπάρχουν ακόμα ισχυρές ενδείξεις πως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευρέως τα μετρητά.
Όπως φαίνεται λοιπόν παρακάτω, η αξία των συναλλαγών σε μετρητά ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες:



Επίσης, παρά τα ισχυρά κίνητρα (πόντους καρτών κλπ), το ίδιο ισχύει και για τις ακριβές αγορές:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης