Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μαθήματα από το… μιούζικαλ «Αγαπητέ, Evan Xansen»

tags :
El-Erian: Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μαθήματα από το… μιούζικαλ «Αγαπητέ, Evan Xansen»
O επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz για ακόμα μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές της ΕΚΤ
Να παρακολουθήσουν το μιούζικαλ «Αγαπητέ, Evan Xansen» συστήνει στους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Mohamed El-Erian σε άρθρο του στο Bloomberg.
Η πλοκή του έργο περιλαμβάνει ένα αουτσάιντερ που «πέφτει» σε ένα ψέμα που μεγαλώνει συνέχεια με την πάροδο του χρόνου παίρνοντας μαζί του πολλούς ανθρώπους.
Μάλιστα, αυτό το ψέμα κάνει καλύτερη την κοινωνία, δίνοντας στέγη και υποστήριξη σε εκείνους που είναι κοντά στον κεντρικό ήρωα, τον Evan Hansen, ή πολύ χαλαρά συνδεδεμένοι μαζί του.
Ωστόσο, αυτό το ψέμα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, κι όταν αποκαλύπτεται, η υπόθεση παίρνει άλλη στροφή καθώς άλλοι βασικοί ήρωες του έργου καταλαβαίνουν ότι η σωτηρία τους δεν είναι ο κόσμος που έχει δημιουργήσει για τους ίδιους ο Hansen.
Παρακολουθώντας την παράσταση, η σκέψη του El-Erian πήγε στον κόσμο των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα στην ΕΚΤ.
«Όπως ο Evan Hansen, το status της ΕΚΤ έχει εξελιχθεί από ένα σχετικά άγνωστο αουτσάιντερ σε ένα ακούσιο ηγέτη μιας κίνησης για να νιώσουμε καλά.
Λόγω των ενεργειών της κεντρικής τράπεζας, πολλοί στη ζώνη του ευρώ έχουν περάσει από το να είναι οικονομικά εκκρεμείς -αν όχι πανικοβλημένοι- στην ανάκτηση της ψυχραιμίας και της ελπίδας για το μέλλον» γράφει ο ίδιος.
Παράλληλα, όπως η Evan Hansen, έτσι την πάτησε και η ΕΚΤ και κάθε φορά που ήλπιζε ότι θα απεμπλακεί, βουτούσε βαθύτερα, ενώ όλο και περισσότεροι βασίζονταν στην ίδια.
«Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούν -και έχουν προσπαθήσει πολύ σκληρά- οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ δεν μπορούν να παράγουν αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη για περισσότερο ανθεκτική οικονομική και χρηματοπιστωτική ευημερία« επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται ακόμα μια φορά στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να κάνουν πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της κατάστασης με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, την εμπλοκή της δημοσιονομικής πολιτικής όπου υπάρχει χώρος αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.
«Η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί κάποιο είδος πολιτικής έκπληξης ή σοκ ώστε οι κυβερνήσεις να τρομάξουν και να εγκαταλείψουν αυτό το επιζήμιο μείγμα παράλυσης και εφησυχασμού.
Χωρίς αυτό, τα ευρωπαϊκά έθνη θα αποτύχουν όσον αφορά στη μετάβαση στην υψηλή ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και γνήσια οικονομική σταθερότητα.
Και η μοίρα τους θα είναι πολύ πιο επώδυνη από εκείνη του Evan Hansen και όλων εκείνων που κατέληξαν να βασίζονται σε αυτόν» καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης