Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναδιάρθρωση ισολογισμού δίχως ΑΜΚ χρειάζεται η ισπανική Banco Popular για να επιβιώσει

Αναδιάρθρωση ισολογισμού δίχως ΑΜΚ χρειάζεται η ισπανική Banco Popular για να επιβιώσει
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μείωση του προσωπικού της Banco Popular κατά το ένα πέμπτο, καθώς και το κλείσιμο 300 από τα 2 χιλιάδες καταστήματά της στην Ισπανία
Υπό πίεση να προβεί στην άμεση αναδιάρθρωση του ισολογισμού της δίχως να προσφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελεί η ισπανική τράπεζα Banco Popular, μετά την απόφαση-σταθμό τον Δεκέμβριο του 2016 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι οι ισπανικές τράπεζες οφείλουν να αποζημιώσουν χιλιάδες πελάτες τους για τις ζημίες που υπέστησαν από «άδικα» στεγαστικά δάνεια.
Ως αποτέλεσμα της απόφασης, η Banco Popular - όπως και πολλές άλλες ισπανικές τράπεζες - υπέστησαν μεγάλη ζημία σε μια στιγμή που σίγουρα δεν το χρειάζονταν: Η Banco Popular ενημέρωσε τις εποπτικές αρχές, ότι τα κέρδη της θα πληγούν με έκτακτη πρόβλεψη 334 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο ισολογισμός της Banco Popular έχει επιβαρυνθεί με μεγάλης αξίας μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την εποχή που έσκασε η «φούσκα» στην ισπανική αγορά ακινήτων το 2008, έχοντας προσπαθήσει ανεπιτυχώς πολλές φορές να απαλλαγεί από την «τοξική» της τραπεζική κληρονομιά.
Παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Banco Popular δύο φορές έκτοτε, ο ισολογισμός της συνεχίζει να κρίνεται αδύναμος από τους επενδυτές, με τη μετοχή της να έχει απωλέσει το 90% της αξίας της στην τελευταία πενταετία.
Αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον της τραπέζης αποτελεί η επικείμενη προγραμματισμένη αλλαγή του επί 12ετία επικεφαλής της, Angel Ron, από τον βετεράνο τραπεζίτη Emilio Saracho της JPMorgan του Λονδίνου.
Η πρόκληση για τον Saracho θα είναι τιτάνια, καθώς η Banco Popular φαίνεται να ξεμένει από χρόνο και ο ισολογισμός της να χρειάζεται ευρεία εκκαθάριση το ταχύτερο δυνατόν, την ίδια στιγμή που κανένας επενδυτής δεν θα ανταποκρινόταν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν μόλις τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώθηκε αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Μέρος της λύσης αναμένεται να αποτελέσει η διάθεση λιγότερο στρατηγικών για την τράπεζα στοιχείων ενεργητικού - όπως οι εργασίες λιανικής τραπεζικής της στις ΗΠΑ - παράλληλα με τη βελτίωση της κερδοφορίας της στην Ισπανία και την οριστικοποίηση της πώλησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού ανάπτυξης ακινήτων (real estate) αξίας 6 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μείωση του προσωπικού της κατά το ένα πέμπτο, καθώς και το κλείσιμο 300 από τα 2 χιλιάδες καταστήματά της στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης