Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fortune: Η οικονομία της Ελλάδας θα κάνει την ανατροπή το 2017, αν η κυβέρνηση συνταχθεί με το ΔΝΤ

Fortune: Η οικονομία της Ελλάδας θα κάνει την ανατροπή το 2017, αν η κυβέρνηση συνταχθεί με το ΔΝΤ
Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε τους Ευρωπαίους δανειστές, αποδεχόμενη ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα
Τους τρόπους με τους οποίους η «προβληματική» ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει το «comeback» μέσα στο 2017 παραθέτει με άρθρο του στο Fortune ο Νικόλας Οικονομίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που έχει θητεύσει και ως σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο «χριστουγεννιάτικο δώρο» του Αλέξη Τσίπρα και την οργισμένη αντίδραση των δανειστών με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο καθηγητής μιλά για τη «σύγχρονη οικονομική τραγωδία» της Ελλάδας.
Οι «πρωταγωνιστές» της εν λόγω τραγωδίας είναι η ελληνική κυβέρνηση που απειλεί συνεχώς με αυτοκαταστροφικές εκλογές, το Δ.Ν.Τ. που προσπαθεί να επιβάλλει τους ίδιους νόμους σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτου της οικονομικής ανάπτυξης, οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. που ζωγραφίζουν μια ρόδινη εικόνα χωρίς να έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας για την Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος επιμένει στη λιτότητα χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος κάνει λόγο και για πλήρη απουσία διαλόγου μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι οποίοι αρκούνται στους μονολόγους τους.
Αφού λοιπόν κάνει μία αναδρομή στη δύσκολη οικονομική κατάσταση (απώλεια 25% του ΑΕΠ) και την υψηλή ανεργία (25%) που ταλάνισε τη χώρα, έφερε στην εξουσία τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε σε 3ο Μνημόνιο ύψους 87 δισ. ευρώ, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η επιλογή της Ελλάδας ήταν πανεύκολη:
Να συνταχθεί με το Δ.Ν.Τ. που πρότεινε λιγότερη λιτότητα.
Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε τους Ευρωπαίους δανειστές, αποδεχόμενη ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα.
Γιατί;
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη μεταρρύθμιση και τη συρρίκνωση του κράτους, επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι κύριοι ψηφοφόροι της», συμπεραίνει ο κ. Οικονομίδης.
Η λύση για την ελληνική κρίση ήταν και είναι προφανής:
Μείωση δαπανών, μείωση των φόρων, απλοποίηση των διαδικασιών επένδυσης, ανοιχτές αγορές στον ανταγωνισμό και ιδιωτικοποιήσεις.
Η νυν κυβέρνηση της χώρας έχει αποτύχει σε όλα τα παραπάνω, σχολιάζει.
Καταλήγοντας, τονίζει πως η στιγμή είναι η κατάλληλη για εφαρμογή των μέτρων, καθώς το Δ.Ν.Τ. «πολεμά» με επιμονή την Ε.Ε., ενώ και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες, έχοντας δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα, συντάσσονται προς τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Το άρθρο του περιοδικού:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης