Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Brexit και πληθωρισμός θα μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες των Βρετανών το 2017

BoE: Brexit και πληθωρισμός θα μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες των Βρετανών το 2017
Αν και το βάρος στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεται κυρίως στον ισχυρότατο χρηματοπιστωτικό τομέα και τις εξαγωγές, οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν κινητήρια δύναμη της εκάστοτε οικονομίας
Δυσοίωνο κρίνει το μέλλον σε ό,τι φορά τις καταναλωτικές δαπάνες των Βρετανών πολιτών ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Andy Haldane, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του νησιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και το βάρος στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεται κυρίως στον ισχυρότατο χρηματοπιστωτικό τομέα και τις εξαγωγές, οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν κινητήρια δύναμη της εκάστοτε οικονομίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο σήμερα 5 Ιανουαρίου, ο κ. Haldane τόνισε πως η αβεβαιότητα που θα προκαλέσουν οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών (τον Μάρτιο η ενεργοποίηση του άρθρου 50, σύμφωνα με την Theresa May) αλλά και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού ως απόρροια της αποδυναμωμένης στερλίνας, αναμένεται να συρρικνώσουν σημαντικά τις δαπάνες των πολιτών το τρέχον έτος.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι δαπάνες των νοικοκυριών πήραν την ανιούσα, κυρίως λόγω της τόνωσης του δανεισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα και της νομισματικής χαλάρωσης της BoE τον Αύγουστο του 2016.
Παρά τα μέχρι στιγμής θετικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, ο κ. Haldane δεν μίλησε για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας πως «η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης