Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επόμενος «στόχος» του Trump η Nissan; - Παράγει 800.000 οχήματα το χρόνο στο Μεξικό

Επόμενος «στόχος» του Trump η Nissan; - Παράγει 800.000 οχήματα το χρόνο στο Μεξικό
Το ήμισυ εξ΄ αυτών να εξάγεται στις Η.Π.Α., όπου επίσης έχει εργοστάσια
Με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να εντείνει ολοένα και περισσότερο τις «απειλές» κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών που επενδύουν εκτός της χώρας, η πολυεθνική που ίσως βρεθεί στο στόχαστρό του το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η Nissan.
Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ανακοινώσει κάποιο επίσημο σχέδιο για επενδύσεις στο Μεξικό (όπως οι άλλοι… «στόχοι»), παράγει ήδη μεγάλο αριθμό οχημάτων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Έχοντας κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο στην περιοχή πριν από 50 χρόνια, η Nissan παράγει πάνω από 800.000 οχήματα ετησίως στο Μεξικό, κυρίως τα μοντέλα Versa και Sentra, με το ήμισυ εξ΄ αυτών να εξάγεται στις Η.Π.Α., όπου επίσης έχει εργοστάσια.
Σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και καταργήσει τη Nafta επιβάλλοντας υψηλότερους διασυνοριακούς φόρους, η ζημία για τη Nissan θα είναι σίγουρα αρκετά μεγάλη…

Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ απαντά στον Trump: Στην Toyota οφείλεται μεγάλος μέρος της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Την οργή τους για τις «απειλές» του Donald Trump στην Toyota εκφράζουν το τελευταίο 24ωρο επιχειρηματικές ενώσεις αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας, καθώς κατά τη σημερινή (6 Ιανουαρίου 2017) διαπραγμάτευση στις εγχώριες αγορές οι μετοχές των Toyota, Nissan και Mazda κινήθηκαν πτωτικά (μέχρι και -3,2%), βάζοντας απότομο stop στην άνοδο των προηγούμενων ημερών.
Η πιο βαρύγδουπη δήλωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών της ασιατικής υπερδύναμης, Hiroshige Seko:
«Η Toyota είναι υπεύθυνη για την υψηλή απασχόληση στις Η.Π.Α. με τα εργοστάσια που έχει κατασκευάσει στη χώρα, όπως στο Κεντάκι.
Είναι αμφίβολο κατά πόσον ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έχει κατανοήσει το πόσα πολλά οχήματα της Toyota κατασκευάζονται στις Η.Π.Α.».
Σε ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Hiroshige Seko, διαμήνυσε πως η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξηγήσει στην αμερικανική κυβέρνηση τη συμβολή της Toyota στην οικονομία των Η.Π.Α.
Χθες, σε συνέχεια των «εκβιασμών» του προς τις πολυεθνικές εταιρείες, ειδικά στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο την Toyota.
Μέσω Twitter, ως συνήθως, ο Donald Trump είπε ευθέως στην αυτοκινητοβιομηχανία να μην κατασκευάσει το εργοστάσιο της στην Baja του Μεξικού για την παραγωγή των Corolla, αλλά να προτιμήσει τις Η.Π.Α.
Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθεί και αυτή με «έναν υψηλότερο διασυνοριακό φόρο».
«Η Toyota Motor ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χτίσει ένα νέο εργοστάσιο στην Baja του Μεξικού για την παραγωγή των Corolla των Η.Π.Α.
Με τίποτα!
Χτίστε το εργοστάσιο στις Η.Π.Α. ή πληρώστε υψηλότερο διασυνοριακό φόρο», ήταν το tweet.

Η απάντηση της General Motors στις απειλές του Ρεπουμπλικάνου

Άμεση απάντηση στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στις 3 Ιανουαρίου η General Motors, με αφορμή τα περί διασυνοριακού φόρου που «τουΐταρε» προηγουμένως ο Donald Trump.
«Η General Motors στέλνει το κατασκευασμένο στο Μεξικό μοντέλο Chevy Cruze σε πωλητές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει φόρο στα σύνορα.
Κατασκευάστε στις ΗΠΑ ή πληρώστε μεγάλο διασυνοριακό φόρο!», είχε γράψει στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος, ως συνέχεια της συνηθισμένης πρακτικής που ακολουθεί.
Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία - γίγαντας είπε στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. πως «κάνει λάθος», καθώς «όλα τα μοντέλα Chevrolet Cruze που διατίθενται στην αμερικανική αγορά κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Lordstown, στο Ohio.
Η GM χτίζει ένα νέο Chevrolet Cruze τύπου hatchback για την παγκόσμια αγορά στο Μεξικό, με έναν μικρό αριθμό εξ’ αυτών να πωλείται στις Η.Π.Α.», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η GM.

Η Ford υπέκυψε, ακυρώνοντας επένδυση 1,6 δισ. δολάριο στο Μεξικό

Την ακύρωση μεγάλης επένδυσης 1,6 δισ. δολαρίων (1,54 δισ. ευρώ) που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει στο Μεξικό ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου αιφνιδιαστικά η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητο-βιομηχανία των ΗΠΑ, Ford, υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του μεξικανο-φοβικού Αμερικανού προέδρου για εναλλακτική υλοποίηση επένδυσης εντός των συνόρων των ΗΠΑ.
Μόλις 17 ημέρες πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Trump, η Ford ανακοίνωσε επισήμως, ότι αντί για νέο εργοστάσιο στο Μεξικό αποφάσισε να επενδύσει 700 εκατ. δολάρια σε εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ δημιουργώντας 700 νέες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο προσφοράς νέων ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων αυτοκινήτων.
Ο Trump είχε απειλήσει τη Ford, ότι πρόκειται να επιβάλλει φόρο εισαγωγής 35% σε όσα οχήματά της παράγονται στο Μεξικό και πωλούνται στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, o διευθύνων σύμβουλος της Ford, Mark Fields, αρνήθηκε ότι της απόφασής του προηγήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία με τον Trump - αν και υπήρξε σημερινή πρωινή επαφή με τον Trump και τον αντιπρόεδρό του, Mike Pence - ισχυριζόμενος ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπηρετεί τα συμφέροντα της Ford με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η επένδυση 700 εκατ. δολαρίων στο Μίσιγκαν θα κατευθυνθεί στο εργοστάσιο της Ford στο Flat Rock, όπου θα αναβαθμιστεί η γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Council on Foreign Relations: Τυχόν κυρώσεις του Trump στην GM παραβιάζουν τη Nafta, αλλά αυτό δε θα τον σταματήσει

Ενδεχόμενες κυρώσεις της κυβέρνησης του Donald Trump στη General Motors αποτελούν ευθεία νομική παράβαση της Nafta (North American Free Trade Agreement), σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Edward Alden, αναλυτής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations).
Ο κ. Alden εκτιμά ότι ακόμα και η παράβαση της Nafta δε θα εμποδίσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις στη GM, αν τελικά υλοποιήσει την απειλή του.
«Η χρήση έκτακτων μέτρων για την επιρροή των επενδύσεων μιας και μόνο εταιρείας είναι άνευ προηγουμένου και ξεπερνά οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία του Κογκρέσου,
Το να χρησιμοποιείς την εξουσία σου εναντίον μίας και μόνο εταιρείας επειδή απλά δεν σου αρέσει η στρατηγική της μας οδηγεί σε μια ολόκληρη νέα πραγματικότητα», συμπληρώνει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης