Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή Verhofstadt στον Τσίπρα - Ζητά να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Επιστολή Verhofstadt στον Τσίπρα - Ζητά να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί
Σημαντικές ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές
Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο  ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, G. Verhofstadt.
«Ελπίζω ότι οι ελληνικές αρχές θα δράσουν με οδηγό αυτές τις αρχές, όταν αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», αναφέρει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων. 

Η επιστολή Verhofstadt

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη,
Οι αρχές της χώρας σου πρόκειται σύντομα να αποφανθούν για ένα αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση που αφορά οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αιτήθηκαν άσυλο από την Ελλάδα, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Γνωρίζω την περιπλοκότητα και την ευαίσθητη πολιτική φύση της συγκεκριμένης υπόθεσης, και φυσικά δεν έχω καμία δυνατότητα να κρίνω εάν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είναι ένοχοι ή εάν ενεπλάκησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω τη ζωτική σημασία των βασικών αρχών που διαμορφώνουν τη νομική τάξη που μοιραζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οποία υποχρεώνει όλα τα κράτη -μελή της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα της ενοχής του, σε κράτος όπου ατός ή αυτή μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση (αρ.19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Δυστυχώς, τους περασμένους πέντε μήνες, έπειτα από το πραξικόπημα έχουμε δει να πραγματοποιούνται δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις Τούρκων πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι νόμοι δημιουργούν έντονη ανησυχία για τον σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων τα οποία εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, η σωματική και πνευματική ακεραιότητα και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη.
Σημαντικές ανησυχίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών από τις τουρκικές αρχές έχουν εκφραστεί τόσο από το Συμβούλιο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και από την Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση προόδου που εκδόθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης, τον περασμένο Οκτώβριο.
Συνεπώς, ελπίζω ότι συμμερίζεσαι τη θέση μου για διατήρηση και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, τις οποίες η Ελλάδα βοήθησε να σχηματιστούν μέσα στην ευρωπαϊκή ιστορία, και αποφάσισε να τηρήσει μέσω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ελπίζω ότι οι ελληνικές αρχές θα δράσουν με οδηγό αυτές τις αρχές, όταν αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης