Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την PwC προσέλαβε ως σύμβουλο στο πρόγραμμα περικοπών 20 δισ. δολαρίων η Σ. Αραβία

Την PwC προσέλαβε ως σύμβουλο στο πρόγραμμα περικοπών 20 δισ. δολαρίων η Σ. Αραβία
Η κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας μέσα στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών δεν είναι πλέον αυτή που ήταν κάποτε...
Την PricewaterhouseCoopers (PwC) προσέλαβε ως σύμβουλο στο πρόγραμμα ακύρωσης εγχώριων projects η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Τα projects ύψους 69 δισ. δολαρίων αφορούσαν υποδομές στην Υγεία, τις μεταφορές κλπ, ωστόσο το ένα τρίτο θα ακυρωθεί λόγω της νέας οικονομικής πραγματικότητας στην οποία πρέπει να προσγειωθεί η πάμπλουτη χώρα του Περσικού Κόλπου.

Το χρονικό – Σαουδική Αραβία όπως λέμε… Ελλάδα

Μετά την κατακόρυφη πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» από τα μέσα του 2014, η ασιατική χώρα έχει βιώσει μία ανάλογη μείωση και στην οικονομική της ευημερία.
Όλα ξεκίνησαν όταν η χώρα, πέφτοντας θύμα της δικής της στρατηγικής, εμφάνισε έλλειμμα – μαμούθ ύψους 98 δισ. στον προϋπολογισμό του 2016…
Αμέσως ακολούθησε ένα μπαράζ περικοπών σε πολλές αξιοζήλευτες δημόσιες παροχές που ίσχυαν κατά το παρελθόν.
Τα έσοδα της Σαουδική Αραβίας, τα οποία εξαρτώνται κατά 80% από το πετρέλαιο, συνεχίζουν να φθίνουν λόγων των χαμηλών τιμών που επικρατούν και θα συνεχίσουν να επικρατούν στην αγορά, αν η ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ συνεχίσει να αυξάνει (μαζί με άλλους…) ανεξέλεγκτα την παραγωγή.
Η απασχόληση έχει πληγεί καίρια μέσα σε μόλις 15 μήνες, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι νέοι σε ηλικία πολίτες.
Όπως φαίνεται παρακάτω, περίπου το ήμισυ των νέων 15 έως 19 ετών δεν έχουν εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 20 έως 24, που είναι και οι πιο κρίσιμες για την είσοδο στην αγορά εργασίας, κυμαίνεται στο 36%.
Μάλιστα, οι νεαρές ηλικίες αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού, γεγονός που προμηνύει μία περαιτέρω αύξηση της ανεργίας των νέων στο μέλλον.

Τα ποσοστά ανεργίας ανά ηλικιακή ομάδα:


Ο πληθυσμός της χώρας ανά ηλικιακή ομάδα:



Δεν προκαλεί απορία λοιπόν η σύγκριση με την Ελλάδα…
Βέβαια, η Σαουδική Αραβία διαθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά.

Το… «φέσι» στους ιδιώτες προμηθευτές και τους εργαζόμενους

Στις 11 Νοεμβρίου ο νέος υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην παραδοχή πως η χώρα του χρωστά δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές εταιρίες και ξένους εργαζόμενους.
Οι καθυστερημένες οφειλές έχουν δημιουργήσει δυσκολίες σε δεκάδες χιλιάδες ξένους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα.

Η πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου

Στις 19 Οκτωβρίου η πετρελαιοπαραγωγός εξέδωσε το πρώτο κρατικό ομόλογο της ιστορίας της, με το ποσό να φτάνει τελικά τα 17,5 δισ., λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Η περίοδος ωρίμανσης θα είναι 5, 10 ή 30 έτη, ενώ η απόδοση του θα κυμανθεί σε 2,63%, 3,44% και 4,64% αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως το ποσό ξεπέρασε και τα 16,5 δισ. που είχε λάβει η Αργεντινή από έκδοση ομόλογου νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στους μη πετρελαϊκούς κλάδους

Η χώρα έχει πραγματοποιήσει μία πρωτοφανή στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους μη πετρελαϊκούς κλάδους, σε μία προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της από το πετρέλαιο.
Ενδεικτικά, η χώρα θα ιδρύσει ένα megafund ύψους 2 τρισ δολ., το οποίο θα συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, ενώ θα προβεί σε ιδιωτικοποίηση ενός μικρού ποσοστού (περίπου 5%) των κρατικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Επίσης, οι κρατικές επιχειρήσεις θα εισέλθουν δυναμικά στην εγχώρια κτηματομεσιτική αγορά, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη.
Η χώρα έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως «ιδανική» για «πράσινες» εγκαταστάσεις, λόγω της άπλετης ηλιοφάνειας που επικρατεί όλο τον χρόνο.
Οι μαζικές προσπάθειες των εγχώριων εταιρειών του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο για επενδύσεις σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, βασίζονται και στις μελέτες που προβλέπουν πως η γη θα έχει στερέψει από «μαύρο χρυσό», τα επόμενα 50 χρόνια.
Το Ριάντ έχει ως στόχο την εγκατάσταση χωρητικότητας 54 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας έως το 2040.
Να σημειωθεί πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν το 14% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο μόλις 19% έως το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Η ηγεμονία της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ έχει περιοριστεί από Ιράκ και Ιράν»

Η κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας μέσα στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών δεν είναι πλέον αυτή που ήταν κάποτε.
Συγκεκριμένα, τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ, λόγω άρσης κυρώσεων και πολέμου αντίστοιχα, έχουν οδηγήσει την παραγωγή πετρελαίου τους σε επίπεδα ρεκόρ, εδραιώνοντας τις θέσεις τους εντός του ΟΠΕΚ.
Συνολικά, οι δύο χώρες παράγουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όγκος που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής τους Οργανισμού, ενώ παράλληλα επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές τους.
Οι φιλοδοξίες των δύο χωρών αποτελούν το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου εντός Οργανισμού, προκειμένου να ισορροπήσει την ενεργειακή αγορά και τις τιμές.

Η χώρα εξετάζει την πώληση μετοχών της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Aramco

Την πώληση ορισμένων μετοχών του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco εξακολουθεί να εξετάζει η Σαουδική Αραβία….
Η χώρα αναζητά την πώληση μετοχών στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης, με την εν λόγω διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, και εφόσον πραγματοποιηθεί θα πρόκειται μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στην ιστορία.
Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση του 5% της Saudi Aramco μέχρι το 2018, και υπάγεται στο γενικότερο πλάνο της χώρας να ανεξαρτητοποιηθεί σταδιακά από τους υδρογονάνθρακες.
Η Saudi Aramco έχει ως στόχο να είναι η κορυφαία ολοκληρωμένη ενεργειακή και χημική εταιρεία στον κόσμο μέχρι το 2030, διατηρώντας το ρόλο της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της σαουδαραβικής εταιρείας, Ahmad Al Sa’adi.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει σήμερα την ικανότητα διύλισης 5,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, καθιστώντας την Aramco την 6η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στον κόσμο, ενώ διαχειρίζεται επίσης τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.
Ο στόχος της Saudi Aramco είναι να στηρίξει επενδυτικά ως ενεργειακή δύναμη τη Σαουδική Αραβία και η ίδια η εταιρεία να επιτύχει το όραμά της να γίνει ο ηγέτης της ενεργειακής βιομηχανίας έως το 2030.
Η εταιρεία έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα της διύλισης στα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στα επόμενα 15 χρόνια.
Ένας από τους στόχους του αραβικού βασιλείου είναι, να γίνει έως το 2030 μια παγκόσμια επενδυτική δύναμη και να μετατραπεί η στρατηγική θέση της χώρας σε ένα παγκόσμιο κόμβο, που θα συνδέει τρεις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.
Η Aramco φιλοδοξεί επίσης, να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 30% έως το 2021, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, αλλά και να μειώσει το «αποτύπωμά» της στην παραγωγή άνθρακα, ανταποκρινόμενη στους παγκόσμιους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης